Konstens vecka fyller 30 år

Publicerad

I år är det 30 år sedan Konstens vecka anordnades för första gången. Den här gången hålls utställningen i Stripa gruva i Guldsmedshyttan.

1985 var året då Konstens vecka arrangerades för första gången. Nu, 30 år senare, hålls jubileumsutställningen i den gamla gruvanläggningen vid Stripa gruva i Lindesbergs kommun. En plats som kanske är lite annorlunda för en konstutställning.

-- Först var jag tveksam. Men nu är jag jätteglad, och jag har fått ett jättefint rum att ställa ut i, säger Lotta Lindblom, som är en av konstnärerna vars verk går att betrakta i det gamla anrikningsverket.

De första upplagorna av veckan annordnades av bland annat Konstnärernas Riksorganisation, KRO, men lades officiellt ner i slutet av 90-talet. Då fortsatte lokala konstföreningar runt om i landet att arrangera veckan på eget initiativ, alltid under vecka 40.

2006 valde därför Sveriges Konstföreningar att återuppväcka veckan, som nu alltså firar 30 år.

– Det är ganska fantastiskt att den har överlevt och ändrat skepnad. Den går bort på vissa ställen och så kommer det nya, men den lever kvar, säger konstnären Thomas Rydén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer