– Vi vill vara aktuella. Vi vill vara relevanta. Vi vill kunna möta publiken halvvägs, så att vi finner varandra, säger Gregor Zubicky, konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern om rekryteringen av Martin Fröst. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Konstnärlige ledaren om rekryteringen av Fröst – ”Det är ett nytt kapitel”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt kapitel. Så beskriver konstnärlige ledaren för Svenska Kammarorkestern rekryteringen av Martin Fröst som ny chefsdirigent.

– Det är ett nytt kapitel i orkesterns historia, säger Gregor Zubicky, konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern och fortsätter. Vi försöker berätta någonting om musiken vi spelar och vi vill vara moderna. Vi vill vara aktuella. Vi vill vara relevanta. Vi vill kunna möta publiken halvvägs, så att vi finner varandra.

LÄS MER: Martin Fröst blir ny chefsdirigent för Svenska Kammarorkestern

– Martin är en musiker som gör detta. I hela sitt språk, i hela sin framtoning, sitt väsen, sina tankar. Precis den musiker som i hela sitt språk, sin framtoning, sitt väsen, sina tankar som vi och musiklivet behöver idag. Så jag är väldigt stolt och lycklig över att Martin vill vara med oss, säger han.

Publiken kan vänta sig nya uttryck

Att Martin skulle leda orkester har varit på tal i ungefär ett års tid.

– Det är först nu vi sätter oss ner och formulerar i detalj vad som skall hända, säger Zubicky.

Repertoaren för 2020 är redan satt, men är än så länge hemlig. Nuvarande chesdirigenten Thomas Dausgaard kommer gradvis att gå över till en annan orkester, samtidigt som Martin tar över taktpinnen.

TV: Här kan du höra Martin Fröst i musikalisk duell med Magnus Lindgren

– Vi behåller genom det vår gamla historia, samtidigt som vi öppnar ett annat kapitel. Det finns en länk och det tycker jag är väldigt viktigt, säger Gregor.

Publiken kan vänta sig nya uttryck, även om Martin Fröst rent musikaliskt själv beskriver sig som konservativ.

– Jag tror publiken kommer märka det genom ett väldigt spännande program. Genom kopplingar och sätt som vi inte gjort tidigare, kanske använda andra typer av medier, säger Zubicky.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer