Nu åker konstsimmerskan Malin Gerdin till Las Palmas för att representera Sverige. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Konstsimmerskan från Örebro gör internationell comeback

Uppdaterad
Publicerad

I helgen gör hon internationell comeback. Konstsimmerskan Malin Gerdin från Örebro lade karriären på hyllan 2013, men nu väntar världscupen i Las Palmas.

Schemat är fullspäckat och har så varit för konstsimmerskan Malin Gerdin under det senaste halvåret. För utöver alla de timmar hon spenderar i bassängen, är hon konstimstränare i Örebro simallians och pluggar till idrottslärare.

TV: Se hela inslaget här

Intresset för konstsim tartade tidigt.

”Några kompisar hittat en sådan där prova-på-lapp om att testa på konstsim. Så då hängde jag med”, berättar Malin Gerdin. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

– Det var några kompisar som hade hittat en sådan där prova-på-lapp om att testa på konstsim och då var jag runt åtta år. Så då hängde jag på dem och sedan fastnade jag för det här. Nu är jag 24 år så jag har hållit på några år, säger Malin Gerdin.

Internationell comeback

Efter det följde en karriär och flera mästerskapstävlingar som bland annat EM, VM och junior-VM. 2013 lade hon karriären på hyllan efter att samma år har deltagit i VM. Men nu är det dags för en comback i världscupen i Las Palmas.

”Jag har saknat både tävlandet, vattnet och träningen i sig.” Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Malin berättar att tävlingen är ny för i år och att det under årets gång är olika world series tävlingar på olika orter i världen.

– Jag har ju tävlat mycket under mina tidigare år och har saknat både tävlandet och vattnet och träningen i sig. När det var ett nytt fenomen och när jag ändå låg i vattnet och tränade så kände jag att då ska jag satsa på det här också. 

Pappa stöttar från bassängkanten

Vid bassängkanten finns pappa Jonas Gerdin. Han coachar, ger tips och stöttar.

– Han betyder otroligt mycket. Det gör hela min familj, men speciellt pappa som verkligen ställer upp och kommer ner och hjälper mig, jag hade inte klarat mig utan honom på kanten.

”Jag är nervös, det är jag verkligen.” Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Vid bassängkanten finns då och då även tränaren Isabelle. Fast hon är med och coachar via en surfplatta, från Kanada.

– Det funkar bra med den moderna tekniken vi har. Isabelle har varit här och hjälpt mig koreografera det programmet som jag nu ska simma. Vi försöker lite då och då få kontakt med henne via skype. Hon tittar genom skärmen och förklarar vad jag måste tänka på och förbättra.

På onsdag åker hon till Las Palmas för att representera Sverige.

– Jag är nervös, det är jag verkligen. Jag har ju ingen aning om hur jag är internationell nu. Men det ska verkligen bli jätteroligt. Jag ser fram emot det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.