Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kontoren förändras från landskap till mötesplatser Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kontoren förändras – från landskap till mötesplatser

Uppdaterad
Publicerad

På 60-talet slog kontorslandskapet igenom. Alla, utom cheferna, skulle sitta i samma stora sal och arbeta. Men nu är en ny en stor förändring på väg – påskyndad av pandemin.

Kontorslandskapet visade sig ganska snart ha stora nackdelar, bland annat upplevde många upplevde miljön som både bullrig och stressig. Ändå har kontorslandskapet levt kvar in i våra dagar.

Men nu har snabba internetuppkopplingar öppnat nya möjligheter att helt eller delvis lämna kontoret – en utveckling som skyndats på av coronapandemin, men som kommer att påverka arbetslivet även efter den.

”Kontoren kommer definitivt att förändras”

Kanske blir framtidens kontor mer en mötesplats än en arbetsplats? Fastighetsbolaget Castellum har frågat ett 1000-tal kontorsarbetare i landet hur de ser på sin arbetsplats och hur de helst vill att den ser ut.

– Kontoren kommer definitivt att förändras, säger Per Gawelin, regionchef på Castellum.

I klippet ovan hör du Per Gawelin berätta om resultatet och hur han tror att framtidens kontor kommer att fungera.

SVT rapporterade · Hur har ditt arbete påverkats under coronapandemin?

Tack för alla kommentarer! Nu stänger vi ner chatten.

SVT · Stephanie Tinder Londéz

På min arbetsplats har det uppstått en ny kultur av att man förväntas klämma in fler möten under en dag bara för att de sker digitalt via videosamtal. Möten bokas in direkt efter varandra. Förut räknade man in tid mellan möten för att hinna ta sig till nästa möte. Dessutom förväntas folk förväntas hoppa in och ur möten om två viktiga möten krockar.

Malin

Är lärare och har samma antal elever som vanligt. Räknade ut att om vi ska hålla 2 m avstånd i klassrummet behöver jag skicka hem minst 4 elever och kasta ut alla hyllor och annan förvaring. Men vi gör så gott vi kan! Torkar av bord, ber elever hålla avstånd där det är möjligt och såklart täcker upp för sjuka kollegor. Största förändringen är att vi nu har alla möten digitalt.

Sandra

Jobbar inom tillverkningen och det har blivit smidigare när all kontorspersonal jobbar hemifrån. Vi tillverkar mer och stressar mindre dessutom så gör vi lite som vi tycker. Skulle nog lätt säga att vi kan gå ner i arbetstid och jobba 5-6 om dagen och få iväg mer.

Tommy

Till hemmajobbare: vad för slags jobb är det du har? Skulle också gärna jobba så men tycker det är svårt att hitta såna jobb.

Jessica

Jobbar som personlig assistent så att jobba hemifrån är inget alternativ. Vi har klarat oss undan covid-19 tack och lov, men i en liten grupp och i en bransch där det inte är så lätt att ha vikarier redo kan det ändå ställa till i och med att vi måste vara hemma vid symptom och minst vänta på testsvar. Ibland har det kört ihop sig så att flera fått lov att vara hemma samtidigt och de som varit friska fått jobba 60-70 timmar/vecka för att det ska fungera. Finns inget annat alternativ än att det måste va täckt med personal dygnet runt alla dagar i veckan.

Anonym

Jag är en av de många där ute som inte har möjlighet att jobba hemifrån. Varje dag läser man hur folk mår dåligt för att de känner sig isolerade och saknar sina arbetskollegor. "Hemmajobb kan orsaka psykisk ohälsa" skriker löpsedlarna.
Men det pratas inte så mycket om oss som inte har den möjlighet utan måste gå till jobbet och träffa en massa människor som inte vill hålla avstånd fast man själv försöker. Jag jobbar i en butik i ett stort köpcentrum och känner mig otroligt stressad varje dag för folk helt enkelt inte respekterar rekommendationerna . Om man själv backar och försöker hålla avstånd då hör man kommentarer typ "Är du rädd, jag har inte Corona"och liknande. Det är många som har förstått och håller sig hemma, men det är aldeles för många som fortfarande strövar runt eller handlar. Och det är inte bara ungdomar, många 75 plussare tycker att det är skönt att äntligen "kunna komma ut som alla andra" som en sa till mig häromdagen.
Så ja, mitt arbete har ändrats mycket på grund av Corona och jag upplever stress som aldrig för.

Evy

Jag har jobbat hemma under hela pandemin. Jag trivs. Jag kan gå i sköna kläder, sparar tid på att slippa resa, kan utföra sysslor på lunchen. Jag är mer harmonisk, jag har ett städat hus och jag lägger upp mina dagar som jag vill och jobbar när jag kan. Min personlighet passar för hemarbete, jag trivs bra hemma och utan att träffa så mycket folk. Jag är mycket mer effektiv, här slipper jag kollegor som vill prata... Jag har ändå daglig kontakt i rätt många timmar med kollegor. Jag vill att det här ska bestå.

Ella

Jag jobbar alltid hemifrån och har så alltid gjort.

Jag älskar mitt flexibla arbete där min arbetsplats just nu är i soffan, framför datorn och med braskaminen i bakgrunden.

Snart ska jag ta en lunchpromenad runt sjön, eller kanske i skogen.

Hemmajobbare

Hur har ditt arbete påverkats? Jo , det blev anställningsstopp och det jobb jag skulle börjat i somras blev inte av. Sedan dess har det varit kört med att få jobb som 60+. Räknar med att jag inte kommer att orka slåss mot en än värre åldersdiskriminering nu under pandemin. Man går under. Det är mina framtidsutsikter.

Elsa

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet