Foto: SVT

Kommunalrådens byggfajt: ”Kolla på oss”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm har mycket att lära av Örebro när det gäller byggande, det hävdar kommunalrådet Björn Sundin (S) i en debattartkel. I Sundbyberg tar man erbjudandet om att hjälpa till att lösa bostadsbristen med sammanbitet lugn. ”Örebros delegation är varmt välkommen hit till oss” säger kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

Frågan om bostadsbyggandet och bristen på bostäder är en het potatis i Stockholmsområdet. På tisdagen gav sig även Örebros kommunalråd Björn Sundin (S) in i diskussionen via ett inlägg på DN debatt och erbjöd sig lösa problemen, bland annat i Sundbyberg.

– En del kommuner i Stockholmsregionen bygger inte tillräckligt mycket. Det finns de som sätter byggandet i motsatsställning till grönska och naturområden och jag vill påpeka att det är en ganska tokig konflikt, vi gör både och i Örebro, säger Björn Sundin.

Nu kontrar kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) i Sundbyberg med ett eget erbjudande.

– Från Örebro är man välkommen på studiebesök här i Sundbyberg, säger han. Då kan vi lära ut ett och annat om hur man bygger tätt och hur man bygger mycket.

”Skulle vilja se Örebro göra samma”

Enligt Mikael Eriksson (M) har Örebro något att bita i om man ska komma upp i samma utveckling som Sundbybergs kommun.

– Just nu är vi en av Sveriges snabbast växande kommuner och räknar med att bygga 1300 bostäder per år fram till 2030, säger han. Jag skulle vilja se Örebro kommun göra något liknande.

Bostäder i Oset?

Istället för att ifrågasätta varför man inte bygger bostäder i naturskyddsområdet Kymlinge i Sundbyberg bör Björn Sundin (S) fundera på hur det ser ut på hemmaplan.

– Han kanske ska börja överväga att bygga bostäder i Oset eller Varbergaskogen så får vi se om debatten låter annorlunda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer