Kontroversiell Muhammedbild i Nerikes Allehanda

Uppdaterad
Publicerad

En teckning av islams profet Muhammed som rondellhund har publicerats i flera svenska tidningar. När den danska tidningen Jyllandsposten publicerade karikatyrer av Muhammed förra året ledde det till folkstorm i flera muslimska länder.

Nerikes Allehanda är en av tidningarna som på sin ledarsida publicerat Lars Vilks teckning av profeten Muhammed.

– Om Lars Vilks inte kan komma ut med sina bilder där han är fräck, hädisk och oförskämd mot islam då kan någon annan vid något annat tillfälle censurera en muslimsk konstnär som skildrar sin tro – de båda friheterna förutsätter varandra, säger Lars Ströman ledarskribent på Nerikes Allehanda.

Lars Vilks

Lars Vilks teckning av Muhammed har stoppats på flera konstutställningar i sommar. Orsaken är dom starka reaktioner som väcktes när danska tidningen Jyllandsposten publicerade flera karikatyrteckningar av Muhammed.

Det blev kravaller utanför Danmarks ambassader i muslimska länder och diplomatiska förvecklingar. Men på Nerikes Allehanda tror man att debattläget är ett annat i Sverige.

Nätverket ”Sekulära muslimer i Sverige” vill också ha en nyanserad debatt om Lars Vilks teckning, och har planer på att ställa ut den:

– Risken finns att man i den här polariserade debatten så signalerar att vår yttrandefrihet är ohotad och det är muslimerna är som hotar den, säger Hooman Anvari i ”Sekulära muslimer i Sverige”.

– När ”Jesus Christ Superstar” eller Monty Pythons ”Life of Brian” kom väckte det också reaktioner, så på ett sätt är det naturligt att sådana konstverk provocerar och väcker känslor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet