Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Köpa eller låta bli – här debatterar experterna

Uppdaterad
Publicerad

Vi lät vd:n för cityhandeln i Örebro, Stina Storm, debattera shoppinghysteri med Kajsa Grebäck från Naturskyddsföreningen. För hur ska man tänka när miljön ställs mot kommersen, handeln bjuder på specialpriser och man ändå förväntas ha någon klapp under granen?

Fredag den 25 november är inte bara lönedag för många. Då infaller också ”black friday”, en slags amerikansk motsvarighet till vår mellandagsrea fast innan jul, OCH motreaktionen ”En köpfri dag”.

Julhandeln viktig

Tokshopping mot miljömedvetenhet – hur ska man tänka?

Vd för cityhandeln Stina Storm mötte Naturskyddsföreningens Kajsa Grebäck för att debattera för och emot.

– Julhandeln är jätteviktig, konstaterar Stina Storm. Den motsvarar i genomsnitt 12 procent av årets försäljning för handlarna. Att dessutom kunna ha ett event med extra erbjudanden hoppas vi gör att folk väljer att handla i stadskärnan.

– Att bara shoppa för shoppandets skull är verkligen inte miljövänligt, kontrar Kajsa Grebäck. Såna här jippon riskerar att man sveps med och kanske handlar en massa onödigt.

Stina Storm tror att det kan fungera helt motsatt.

– Att kunna handla till bra priser i god tid innan jul tror jag gör att stressen minskar och det i sin tur leder till färre spontaninköp. Den som handlar i stan slår ju också ett slag för miljön genom att varutransporterna blir kortare.

Måste inte handla prylar

Kajsa Grebäck ser ändå att man inte nödvändigtvis måste handla saker när man är i stan.

– Mötesplatser där man kan sitta och fika och träffas är jättebra och mysigt. Mer av det borde vi ha.

Båda är överens om en sak – konsumenterna blir allt mer miljömedvetna och både handeln och andra organisationer anpassar sig nu för att möta behoven.

– Det finns redan idag affärer som tar emot gamla kläder när man köper nya, säger Kajsa. Vintage, second hand, bloppisar och loppisar är något som allt fler besöker.

– Precis, säger Stina. Och ju fler konsumenter som ställer frågor och krav i butikerna desto lättare blir det för handlarna att göra rätt.

Tips från Stina och Kajsa inför julhandeln:

  • Handla nära där du bor – då slipper du onödiga transporter och gynnar din närmaste handlare.
  • Se till att du har öppet köp på varorna du handlar. Bättre att mottagaren får en klapp som önskas än att det blir ytterligare en pryl som bara blir liggande.
  • Presentkort eller upplevelser är också trevligt att få. Eller sådant som är hemgjort.
  • Gör en plan innan du ger dig ut för att undvika spontana inköp som kanske blir dyra eller helt fel.
  • Fundera i mataffären om du verkligen behöver så mycket mat. Kanske bättre att lägga pengarna på kvalitet istället för kvantitet?
  • På naturvårdsverket finns en grön guide som hjälper dig att tänka smart inför julens resor, mat och presenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.