Foto: Jon Olav Nesvold/TT

Köpfritt alternativ på svart fredag

Uppdaterad
Publicerad

När andra shoppar loss på årets nya stora handelsdag, väljer Naturskyddsföreningens verksamhetschef Kajsa Grebäck att vara köpfri.

Hon brukar alltid tänka till när det gäller inköp, vill ha kvalité och ekologiska varor, och letar gärna först på second hand.

På fredag tänker hon satsa på att inte köpa något.

Klimat och miljö – SVT Örebro
Kajsa Grebäck Foto: Anders Nord / svt

– För mig handlar det om att tänka till om vad jag handlar, om jag verkligen behöver det, säger Kajsa Grebäck.

Hon förstår känslan som kan infinna sig när man tycker sig ha gjort ett fynd i butiken.

– Det är samma känsla som när jag ser en ny fågel, eller hittar ett riktigt bra blåbärsställe, säger Kajsa Grebäck, som tycker att det viktiga är att reflektera över sina val.

En köpfri dag

Startade i Kanada 1992, och har spridit sig till många länder. Målet är att uppmärksamma vad överkonsumtion kan leda till. Några saker man pekar på är att jordens resurser inte räcker till, det tar tid att jobba ihop till saker – tid som man skulle kunna använda till något annat – och så tar det tid att sköta sina saker. Kraftig konsumtion kan också leda till skuldsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Mer i ämnet