Golf på SVT Foto: Bengt O Nordin /SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Köpte golfbana för asylmiljoner

Uppdaterad
Publicerad

Pengar avsedda för ett asylboende finansierade upprustningen av en golfbana och en skidbacke. Nu planerar asylentreprenören Jim Hoppe för nya satsningar i Ljusnarsberg. – Jag planerar att flytta sätet för mina bolag hit, säger Jim Hoppe.

Ljusnarsberg har länge varit betraktad som en kriskommun. Längs huvudgatan gapar butikslokaler tomma och i rankingar klassas kommunen som en av Sveriges sämsta. Men där ingen annan vågar satsa köper Jim Hoppe nästan allt som är till salu.

Läs mer: Företagen gjorde miljonvinster – asylsökande bodde i mögel

Blev rik på asylboenden

Inköpen finansieras av pengar som han tjänar på sina asylboenden. Förra året flyttade han sex miljoner kronor från företaget som driver asylboendet Ritas Hotell i Ställdalen till bolaget som driver skidbacken Gillersklack och de andra anläggningarna kring Kopparberg.

– Det är inte bara nu utan det har vi gjort från dag ett. Vi har gått in med 60 miljoner kronor här och det är både lån och vinster. Reaktionerna nu är nästan bara positiva och det är väldigt roligt, säger Jim Hoppe.

Förutom att han bland annat har öppnat butiken i Ställdalen har han även köpt en pizzeria, en bensinmack och nu senast en handelsträdgård.

– Jag kom på att vi skulle klä upp våra bolag lite och att det behövdes blommor så jag gick över till Rohbacks. Jag visste att de försökt sälja och när jag kom in så frågade han om jag inte var intresserad. 30 sekunder senare hade vi skakat hand, säger Jim Hoppe.

Att du nu kan starta upp bolagen här, hur hårt beror det på att du tidigare varit involverad i asylboenden?

– Det beror mycket på det, de vinster som vi har gjort på asylboendet har vi placerat här uppe i Bergslagen. Vinsterna har gått oavkortat hit, säger Jim Hoppe.

Vill bygga topphotell

Samtidigt som han har planer på att starta upp en husfabrik i närheten av Skäret så kommer den framtida inriktningen att vara mot turism. Och hans dröm är att kunna bygga ett hotell på toppen av Gillersklack med utsikt över hela Bergslagen.

– Någon gång hoppas jag att få förverkliga att få bygga en upplevelseanläggning med boende på en bergstopp, och när man står här är det inte mycket som slår det.

Läs mer: Migrationsverket: ”Vi vill sänka nivåerna”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skidanläggningen Gillersklack

Mer i ämnet