Foto: TT

Körde i över 200 km/h – döms till fängelse

Publicerad

Mannen körde, utan körkort, från Västerås genom Örebro och vidare mot Karlstad. Han färdades bitvis i över 200 km/h och höll på att köra in i en polisbil.

Det var i början av december förra året som den då villkorligt frigivne mannen satte sig i en bil i Västerås och började sin färd längs E18. När mannen passerade Arboga hade det börjat snöa kraftigt.

Färden gick i väldigt höga hastigheter, enligt poliser som vittnat i målet bitvis över 200 km/h, trots det dåliga väglaget.

Försökte köra på polis

Strax väster om Örebro försökte en polisman med hjälp av sitt tjänstefordon få stopp på vansinnesfärden, men istället fick han väja undan för att inte bli påkörd bakifrån. Domstolen bedömer att mannen försökte köra på polisen med avsikt, och därmed försökt skada polismannen.

När mannen passerade genom Karlskoga var han nära på att kollidera med en mötande bil när han körde mot rött. Färden gick även då i hög hastighet. Mannen blev dock tvungen att stanna strax väster om Karlskoga på grund av en trafikolycka som orsakade stopp på E18.

Döms till fängelse

Mannen, som är född -71, döms nu till ett års fängelse för försök till grov misshandel och grov vårdslöshet i trafik. Eftersom mannen begick brotten medan han var villkorligt frigiven kan han under året i fängelse inte bli villkorligt frigiven igen.

Mannen försvarar den vansinniga färden med att han körde en bil med fyrhjulsdrift och att han, trots att han saknar körkort, är en mycket van och skicklig bilförare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer