Flera familjer i väntan på tid hos BUP får nu brev. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Tufft besked för familjer i kö till BUP

Uppdaterad
Publicerad

Personalbrist och fler som söker hjälp gör att barn- och ungdomspsykiatrin informerat familjer i kö för att få en utredning för sitt barn att de kan få vänta i upp till två år.

Det är fortfarande många barn och unga vuxna som väntar på att få göra en neuropsykiatrisk utredning på USÖ för att reda ut om man har till exempel ADHD eller autism. I nuläget står drygt 400 i kö, och nya kommer hela tiden till kön.

Ylva Rosén, verksamhetschef psykiatri barn och unga vuxna på USÖ.

– I värsta fall kan det vara upp till två års väntan. Vi bedömde att det är viktigt att vi går ut med samma information till alla föräldrar och barn som står på väntelistan, så man vet vad man har att förhålla sig till, säger Ylva Rosén, verksamhetschef för psykiatri barn och unga vuxna på universitetssjukhuset, USÖ.

Just nu är väntetiden inte så lång som två år och det beror bland annat på att man under en period haft ett utredningsteam som gjort ungefär 25 utredningar per månad. Men situationen kan ändras snabbt.

Det beror både på hur personalsituationen ser ut, och på hur många remisser som kommer in.

Många föräldrar söker hjälp

– Antalet remisser från skolan är ganska konstant men vi ser att fler och fler kommer genom egen vårdbegäran, det vill säga föräldrar som söker kontakt och vill att man gör en utredning på ett barn, säger Ylva Rosén.

Sedan den 1 april har Region Örebro län ett avtal med det fristående vårdbolaget Capio. I det ingår bland annat att de ska göra 20 neuropsykiatriska utredningar av barn och unga vuxna varje månad. Men det är ont om psykologer och läkare som arbetar med det, och nu visar det sig att flera personer slutat på USÖ, och att några i stället börjat på Capio.

I min värld innebär det ett nollsummespel – då kommer ju inte kön att kortas.

– Ja just nu kan det kännas lite så men på sikt är vår ambition att vi ska kunna bygga upp utredningsteamet igen och att det tillsammans med Capio ska kunna bidra till att vi kommer att korta kön. Men det är ett långsiktigt arbete. Det här görs inte snabbt, säger Ylva Rosén.

Från politiskt håll försöker man se positivt på att personal går från USÖ till Capio.

”Bra för Capio”

Karin Sundin, (S) regionråd med fokus på hälso- och sjukvårdsfrågor.

– Det innebär att Capio får en flygande start, och snabbt komma igång med att hjälpa oss göra utredningar. Det är bra för vi behöver den hjälpen. Sedan måste vi å andra sidan rekrytera ny personal, säger Karin Sundin, (S) regionråd med fokus på hälso- och sjukvårdsfrågor.

– Det behövs mer kompetens, så just nu kanske det framstår som ett nollsummespel, men på lite sikt kommer vi att rekrytera mer personal för att klara den efterfrågan som finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Köerna till BUP

Mer i ämnet