Foto: SVT

Kovändning i Nora – S och Alliansen i samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Från opposition och strandade förhandlingar till ett samarbete över blockgränserna. På onsdagen meddelade Socialdemokraterna och Alliansen i Nora att man går samma för att styra kommunen.

Under de kommande fyra åren kommer Nora att styras gemensamt av Socialdemokraterna och Alliansen. Ordförandeposten kommer att delas mellan kommunalråden Tom Rymoen (M) och Solveig Oscarsson (S).

– Jag blir ordförande i kommunstyrelsen år ett och tre, förklarar Tom Rymoen (M) och Solveig Oscarsson år två och fyra.

Beskedet kommer bara några dagar efter att Socialdemokraterna i Nora konstaterade att ett samarbete med Alliansen var otänkbart.

– Orsaken till det hela är att vi skiljer oss markant i flera kärnfrågor, sa Bror-Erik Israelsson (S) till SVT Örebro då.

Alliansen konstaterade å sin sida att förhandlingarna gått i stå.

– Socialdemokraterna hade bett oss komma för att förhandla, men när vi sätter oss ner och ska göra det så har de inget att komma med, konstaterade Alliansens representant Håkan Kangert (M).

Men allt är glömt för på onsdagen meddelade Socialdemokraterna och Alliansen att man kommit överens om att styra kommunen gemensamt.

– Det är så förhandlingar går till, konstaterar Tom Rymoen (M). Man är oense, pausar i förhandlingar och kommer med nya förslag.

Ett handslag för styret kommande mandatperiod i Nora mellan Tom Rymoen (M) och Solveig Oscarsson (S). Foto: Peter Comstedt /SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer