Antalet anmälningar om trakasserier och kränkningar inom grundskolan i Örebro har ökat kraftigt mellan åren 2015/16. Foto: Pontus Lundahl /TT

Kraftig ökning av anmälningar inom grundskolan

Uppdaterad
Publicerad

Förra året anmäldes närmare 700 misstänkta trakasserier och kränkningar i Örebros grundskolor. Det är nästan femtio procent så många som året innan, något som skolchefen Margareta Borg tycker är bra.

Sedan några år tillbaka har rutinerna på Örebros grundskolor blivit tydligare för hur misstänkta trakasserier och kränkande behandling ska åtgärdas. I dag ska allt anmälas, analyseras och eventuellt åtgärdas.

Och antalet anmälningar när det handlar om elev – elev har ökat kraftigt, från 459 stycken år 2015, till 664 förra året.

– Det innebär ju inte att det händer mer saker men vi uppmärksammar allting, så vi är ju nöjda över att antalet anmälningar ökar, säger Margareta Borg.

Det är främst yngre pojkar som är inblandade, både när det gäller vilka som drabbas, och vilka som är utförare.

Kan finnas mörkertal

Uppropet #metoo har även nått skolan, under namnet #tystiklassen. Under senaste dagarna har många vittnesmål om sexuella trakasserier inom skolans värld blivit offentliga på ett nytt sätt.

När det gäller antalet sexuella trakasserier i grundskolorna i Örebro finns ingen samlad bild på central nivå om hur vanligt det är, men enligt skolchef Margareta Borg är det andra sorters kränkningar som är i majoritet.

– Jag hoppas att uppropet på sociala medier ska bidra till att fler elever tar kontakt. Självklart förstår jag att vi har ett mörkertal här som alla andra, och det vill vi inte ha, säger Margareta Borg, skolchef i Ö

Skolchef Margareta Borg Foto: Cathrine Gustavsson / svt

rebro.

utdrag ur Örebro kommuns rutiner för anmälan av kränkande behandling (reviderade 2017-06-05)

Handläggningsprocess kring anmälan till huvudman.

Skolans rektor är skyldig att anmäla till huvudman (Grundskolenämnd alternativt Gymnasienämnd) när personal får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling. Alla fall där en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling ska enligt lagen anmälas.

Att anmäla utan att blanda in skolan

Om elev eller vårdnadshavare vill göra en anmälan utan att kontakta rektor

ska anmälan göras till förvaltningschef eller till grundskolenamnd@orebro.se alternativt till gymnasienämnd@orebro.se som gör en bedömning hur ärendet ska utredas och anmäler till ärendet till aktuell nämnd.

Experthjälp

Som ett stöd vid utredningar kan rektorer, verksamhetschefer och förvaltningschef rådgöra med den kommunövergripande planerare som har juridisk, utrednings- och psykosociala kompetens.

Rutiner för anmälan

Enligt skollagen bör huvudmannen ha formaliserade rutiner för hur en anmälan om kränkande behandling ska gå till som varje skola och rektor följer. Rutinerna ska finnas i varje skolas trygghetsplan.

Rutinerna för kränkande behandling har tagits fram av Förvaltningen förskola och skolas trygghetsgrupp i dialog med representanter för gymnasiet och i samråd med kommunjurist. 

SKYLDIGHET FÖR PERSONAL ATT ANMÄLA 

Personal som får kännedom om att en elev upplever sig vara kränkt ska samma dag skriftligen anmäla detta till rektor. Anmälan till rektor kan ske genom en inlämnad tjänsteanteckning, via e-post eller genom att använda anmälningsblankett som finns på Örebro kommuns Intranät. 

SKYLDIGHET FÖR REKTOR ATT ANMÄLA 

Rektors skyldighet att anmäla uppstår i två olika situationer: 

1. Då rektor får kännedom om att en elev anser sig utsatt för kränkande behandling. 

2. När rektor tar emot en skriftlig anmälan från personal eller någon annan person. 

I dessa två fall ska rektor samma dag genom e-brev till grundskolenamnd@orebro.se alternativt gymnasienamnd@orebro.se skicka in en skriftlig anmälan med hjälp av blankett som finns på intranätet. 

MOTTAGANDE AV ANMÄLAN HOS NÄMNDEN 

Registrator lägger upp ett nytt ärende i nämndens ärendehanteringssystem W3D3, varvid ärendet får ett ärendenummer, och anger ärendetypen ”Kränkande behandling”. 

Varje anmälan bör registreras som ett eget ärende, om inte flera anmälningar har sådant samband med varandra att de bör handläggas gemensamt. 

Ett mejl med ärendenummer skickas till rektor och verksamhetschef som ärendet gäller. 

UTREDNINGENS INNEHÅLL 

Utredningen ska innehålla: 

  •  Tjänsteanteckning med den upplevt kränkta elevens version av händelsen. 
  •  Tjänsteanteckning med den som misstänks ha kränkt en elev. 
  •  Tjänsteanteckning från övriga elever som bevittnat händelsen. 
  •  Tjänsteanteckning från personal som bevittnat händelsen. 

Utredning ska ske skyndsamt för att kunna konstatera om kränkande behandling förekommit. Detta för att vid konstaterande av kränkande behandling skyndsamt vidta åtgärder för att få den kränkande behandlingen att upphöra. 

Källa: Förvaltningen förskola och skola Gn1746/2016, Örebro kommun Gy 225/2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.