Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Annika Roman, förvaltningschef Vård och omsorg, Örebro kommun, om vilken vård de äldre som insjuknar i covid får. Foto: Pontus Lundahl/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kraftigt ökad smitta på Örebros äldreboenden efter långhelgerna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu finns ett 100-tal covidsmittade på åtta av Örebros 22 vård- och omsorgsboenden. Det är efter julledigheten som coronasmittan ökat kraftigt. Både personal och boende är smittade.

Före jul fanns coronasmitta på fyra av kommunens 22 vårdboenden. Då registrerades sammanlagt ett 30-tal fall, ungefär jämnt fördelade bland de boende och personal. Efter långledigheterna finns nu alltså ett 100-tal smittade på åtta av boendena, fortfarande jämnt fördelade bland boende och personal.

– Vi ser väldigt allvarligt på situationen och jobbar hårt för att försöka begränsa smittspridningen, säger Annika Roman, förvaltningschef för vård och omsorg.

Varför smittan tilltagit är svårt att säga, konstaterar Annika Roman, som menar att man nu har bra rutiner på plats och tillräckligt med skyddsutrustning.

Annika Roman förvaltningschef Vård och omsorg, Örebro kommun Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT


– När smitta upptäcks har vi lärt oss hur vi ska agera, till exempel vad gäller isolering av boende och smittspårning. Samtidigt har vi ju en samhällsspridning, som gör att det kan bli trådar som är svåra att följa, säger hon.

Enligt Annika Roman finns just nu inga svårt sjuka, vare sig bland de boende eller personalen, även om några insjuknade vårdas på USÖ.

I klippet berättar Annika Roman mer om vilken vård de äldre som insjuknar får.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet