– Det är katastrofalt, ingen annan verksamhet jobbar lika brett och långsiktigt som vi gör. I klippet hör du anställda på Krami i Örebro. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Krami Örebro: ”Varför slå sönder något som funkar – de borde satsa istället”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2010 har personer som tidigare levt i missbruk och eller kriminalitet tagit sina första steg mot ett vanligt liv hos Krami i Örebro. Nu är lokalerna uppsagda och bedrövelsen är stor: 

– Det är katastrofalt, säger Mats Einestam, arbetskonsulent på Krami.

I klippet hör du anställda på Krami i Örebro om reaktionerna på att avveckla verksamheten.

Hit kommer deltagarna fyra dagar i veckan. Det handlar om att skapa rutiner. Alla skriver på ett kontrakt som bland annat innebär att de ska leva laglydigt och drogfritt. Enligt AF går cirka 60 procent av deltagarna i Örebro vidare till arbete eller utbildning inom ett år.

– Vi gör drogtester, stickprover, det är en trygghet för såväl våra deltagare som för arbetsgivarna, säger Fekreyesus Yohannes, arbetsförmedlare på Krami.

Fekreyesus Yohannes, arbetsförmedlare på Krami, Örebro Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Kontakt över lång tid

Krami är nöjda med resultaten och menar att en viktig del i framgången är att kommunen, Kriminalvården och Arbetsförmedlingen jobbar tillsammans och långsiktigt. Deltagarna följs alltid upp ett år efter att de fått jobb.

– De flesta har vi kontakt med mycket längre än så, säger Fekreyesus Yohannes.

Fortsatt samarbete

Det har inte tagits något formellt beslut om att lägga ner Krami ännu. Men verksamheten kommer inte fortsätta i sin nuvarande form.

– Vi behöver se över och utveckla våra arbetssätt så att stödet kommer fler till del, säger Maria Kindhal, biträdande chef verksamhetsområde arbetssökande Arbetsförmedlingen.

Enligt Maria Kindahl kommer privata aktörer ta över delen i nuvarande Kramiverksamheten som handlar om stöd i att söka jobb och utbildning. Något Mats Einestam i Örebro är rädd kommer försämra resultaten.

Mats Einestam, arbetskonsulent, Krami Örebro Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

– Risken är att de privata aktörerna byts ut med jämna mellanrum och då inte kan jobba långsiktigt som vi gör, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.