Bostadsminister Peter Eriksson (MP) delar inte Studentkårernas syn på bostadsbristen. Foto: Pontus Lundahl / TT

Krav på sänkta hyror – ministern förstår inte kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges förenade studentkårer kräver att regeringen vidtar åtgärder för att råda bot på studenternas höga hyror. Men ministern säger att kritiken är ogrundad och att tillräckliga insatser redan har satts in.

Studenter över hela landet har svårt att hitta bostäder. För många är situationen så pass allvarlig att de funderat på att avbryta sina studier, det visar en enkätundersökning som SVT Nyheter gjort.

Det är inte heller ovanligt att mycket små studentlägenheter har hyror som överstiger 5.000 kronor.

Nu kräver därför studentkårerna att regeringen agerar.

– Situationen är otroligt allvarlig. Politikerna måste ta den här frågan på större allvar, säger Linnéa Eriksson på Örebro studentkår.

Linnéa Eriksson på Örebro studentkår vill att regeringen agerar för att lösa bostadsbristen. Foto: Johan Pisoni / SVT

Ministern förstår inte kritiken

Sveriges förenade studentkårer (SFS) ser det statliga investeringsstödet som en av pusselbitarna som kan bidra till att lösa krisen. Bidraget gör det möjligt för entreprenörer att hålla nere byggkostnaderna, något som i sin tur ger lägre hyror.

Men mer måste göras menar SFS som föreslår en rad politiska åtgärder som skulle förbättra bostadssituationen för landets studenter. Ett av förslagen är att höja investeringsstödet.

Men Sveriges bostads- och digitaliseringsminister slår ifrån sig kritiken.

– Jag tycker att bidragets utformning redan är tillräckligt och ser inget behov av att höja det, säger Peter Eriksson (MP).

”Bostadsbristen snart bortbyggd”

Han menar att kritiken är ogrundad eftersom att regeringen har beslutat att låta staten bygga över 20.000 nya studentbostäder fram till 2026.

– Vi bygger tio gånger mer än för bara ett par år sedan. Om vi fortsätter i den här takten så kommer vi ha byggt bort bostadsbristen på de flesta studentorterna inom några få år.

Men Sveriges förenade studentkårer menar att ni borde göra mer redan nu?

– Jag delar inte den uppfattningen. Men jag sätter mig gärna ner med dem och tittar på de här frågorna i detalj, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.