Per Gustafsson, kyrkogårdschef Örebro kyrkogårdsförvaltning, står vid operatören till ugnarna, som nu kommer att kopplas på fjärrvärmenätet. Foto: Anders Nord/SVT

Krematoriets ugnar ska värma örebroarnas hus

Uppdaterad
Publicerad

Värme som kopplas till fjärrvärmenätet – det blir resultatet när Norra krematoriet i Örebro bygger om sina ugnar. Tidigare har värmen från ugnarna gått till spillo, men beräknas nu kunna ge värme till nästan 40 villor.

Samtidigt som renovering sker av ugnarna på Norra krematoriet i Örebro kopplas fjärrvärmenätet på. Det innebär att den värme som tidigare släpptes rakt ut i luften nu kan återvändas.

– Vi återvinner vår processenergi under den kalla årstiden genom att värma upp våra lokaler men på sommaren går värmen till spillo annars. Nu kan vi återanvända den processenergin också, säger Per Gustafsson, kyrkogårdschef Örebro kyrkogårdsförvaltning.

Årsförbrukning av värme

Man beräknar att ugnarna kommer förse mellan 35 till 40 villor med en årsförbruking av värme. Krematoriet själva går däremot inte med någon vinst, i alla fall inte utifrån ett ekonomiskt perspektiv.

– Vi kommer att sälja värmen på sommaren när vi inte behöver värmen och vi kommer att köpa den på vintern.

20-tal krematorier med fjärrvärme

Det faktum att det är just brända kroppar som blir till energi är inget konstigt, menar Per Gustafsson.

– Vi har inte stött på några frågetecken kring det här. Det har ju varit en debatt för många år sedan på flera orter. Idag finns det väl ett 20-tal orter i Sverige som har kopplat på fjärrvärmenätet med väldigt goda resultat. Man ser att det här är en stor miljövinst för samhället i stort.

Operatören för ugnarna vid Norra krematoriet i Örebro. Foto: Anders Nord/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.