Foto: Martin Wik /SVT

Krisen på akuten fortsätter – USÖ anmäls av fackförbund

Uppdaterad
Publicerad

Akuten på Universitetssjukhuset i Örebro har under hösten drabbats av många uppsägningar då arbetsbelastningen varit extremt hög. Nu vill fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet att ärendet prövas av Arbetsmiljöverket.

Bland annat så beror den höga arbetsbelastningen på att bemanningen är för låg i förhållande till antalet patienter, framförallt under kvällar, nätter och helger. I vissa fall har det lett till att personalen inte hinner ta matraster.

Dessutom har belastningen på personalen ökat sedan flytten till nya H-huset under hösten.

Fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet menar att situationen bryter mot arbetsmiljölagen och begär att Arbetsmiljöverket beslutar om föreläggande eller förbud.

Akutklinikens chef om anmälan

Ewa-Lena Sjöberg är tillförordnad verksamhetschef på akutkliniken.

Jag har respekt för det beslutet. De uppfattar att det är en allvarlig situation och att det har varit tungt länge. Tillsammans med Arbetsmiljöverket är jag säker på att vi hittar en bra väg framåt, säger hon om kritiken, och fortsätter:

Vi har gjort en översyn av schemaläggningen och ser över och renodlar arbetsuppgifterna för personalen. Det har även bildats en styrgrupp för akuta processer som Hälso- och sjukvårdsövergripande tittar över hur vi kan förbättra och snabba på flödet av patienter på akuten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer