Hård kritik mot Fas 3

Uppdaterad
Publicerad

Antalet arbetslösa som ingår i Fas 3 ökar kraftigt och det gör även kritiken mot programmet som regeringen kallar för sysselsättningsfasen.

På bara ett år har antalet arbetslösa som ingår i Fas 3, sysselsättningsfasen, ökat med över 20 procent i Västmanlands län. I Örebro län är ökningen sex procent.

Susanna Svensson har nyligen blivit inskriven i Fas 3 och hon är skarpt kritisk till hur programmet fungerar.

– Många utnyttjar dem som ingår i Fas 3 som gratis arbetskraft eller så blir man satt i meningslösa projekt där man i stort sett bara sitter av tiden, säger hon.

Arbetsgivare får statligt bidrag för att ta emot långtidsarbetslösa som ingår i Fas tre. De ska inte utföra ordinarie arbetsuppgifter men där finns ett utbrett fusk menar Susanna Svensson.

– Arbetsförmedlingen ser mellan fingrarna när Fas treare utför ordinarie arbetsuppgifter. Risken är att det kommer fler sociala företag som lever på bidrag och gratis personal, och som konkurrerar ut seriösa småföretag, säger Susanna Svensson.

Elisabeth Svantesson (M) är ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Hon menar att det kan vara svårt att veta vad som är ordinarie arbetsuppgifter.

– Det ska inte tränga undan vanliga jobb men samtidigt är den gränsen väldigt svår, säger hon. Men tanken är ju att man från den här platsen ska kunna gå vidare till ett jobb där man inte tränger undan någon annan.

Fas tre infördes 2007 och hittills har bara var femte deltagare gått vidare till utbildning eller jobb.

– Man måste ställa det i relation till att vi har en utdragen lågkonjunktur och då är det som allra tuffast för den som varit arbetslös länge, säger Elisabeth Svantesson. Men nöjd ska vi aldrig vara förens alla som kan jobba har ett jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer