– Ordet dvärg förknippas med något väldigt negativt och används som skällsord, konstaterar Monika Dahlqvist, ordförande i föreningen för kortväxta. Foto: SVT/Privat

Studenter uppmanas tippa vikten på en ”dvärg”

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserade kursbok som bland annat används på Örebro universitet får nu ytterligare kritik.

– Min uppfattning blir att de stöttar den här typen av diskriminering eftersom den finns i utbildningen, säger Monika Dahlkvist, ordförande i Föreningen för kortväxta.

I den uppmärksammade kursboken ”Statistik – metoder och tillämpningar”, som används på flera universitet i landet, har flera stötande räkneexempel uppdagats efter att flera elever protesterat. Bland annat ett exempel med en hiv-smittad strandraggare som erövrar kvinnor och ryssar som spelar rysk roulette.

I ett av exemplen står ”Vilken vikt skulle du tippa att en 1 meter lång dvärg har?” vilket nu starkt kritiseras av Föreningen för kortväxta som är en del av DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet.

Kurslitteratur upprör

Underblåser fördomar

– Ordet dvärg förknippas med något väldigt negativt och används som skällsord. Kortväxta har i väldigt, väldigt många år blivit utsatta för olika typer av freakshows, till exempel cirkusar. Även om man kanske inte tror det, så finns den här typen av diskriminering och fördomar kvar, säger ordförande Monika Dahlkvist.

– Det är ganska skrämmande att det här ordet används i modern tid, och att det inte ens rör sig om en särskilt gammal bok. Även 2006 visste man vilka termer som bör och som verkligen inte bör användas.

”Stöttar diskriminering”

Hon menar att användandet av kursboken blir som en acceptans av ett diskriminerande uttryck.

– Jag tycker att de omedelbart bör dubbelkolla den studielitteratur de använder och verkligen tänka på hur de vill att man ska tänka kring universitetet. Min uppfattning blir ju att de stöttar den här typen av diskriminering eftersom boken finns i utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kurslitteratur upprör

Mer i ämnet