Foto: Örebro kommun/SVT

Kritiserade livsmedelsbutiken Sindibad får inget nytt bygglov

Publicerad

Den kritiserade butiken Sindibad på Holmen i Örebro får inget nytt tillfälligt bygglov som tillåter fortsatt livsmedelsverksamhet i lokalerna. Örebro kommun kräver också över 83 000 kronor i sanktionsavgift från Sindibads fastighetsägare.

Nyligen rapporterade SVT Nyheter Örebro att Sindibad fortsatt hålla öppet trots att bygglovet som tillåtit livsmedelsverksamhet i den gamla industrilokalen löpt ut. Samtidigt hade det nuvarande företaget bakom butiken skickat in en ny ansökan om tillfälligt bygglov.

Ny lag

Tjänstemännen föreslog att bygg- och miljönämnden skulle avslå butikens bygglovsansökan. Enligt en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet ska kommuners byggnadsnämnder även ta ut en så kallad byggsanktionsavgift om lokalerna inte återställts innan tillfälliga bygglov löpt ut.

Eftersom Sindibad fortsatt sin verksamhet föreslog därför tjänstemännen att företaget som äger fastigheten ska betala en sanktionsavgift på 83 580 kronor.

Under torsdagen beslutade politikerna i nämnden att gå på tjänstemännens linje.

Kontakt med jurist

SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med fastighetsägaren som inte vill ställa upp på en intervju, men inför nämndmötet uppgav han att hyreskontraktet med företaget bakom Sindibad reglerar att alla nödvändiga tillstånd ska finnas på plats och om de inte skulle finnas så är det grund för att säga upp kontraktet. 

Han uppgav även att han har kontaktat en jurist för att se om de kan bestrida byggsanktionsavgiften.

Efter nämndmötet har SVT varit i kontakt med fastighetsägaren igen. Han vill inte kommentera innan han tagit del av beslutet från nämden.

Sindibad har tidigare fått viten från Örebro kommun för exempelvis brister i livsmedelshygien, men även för hur verksamheten hanterat sitt avfall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kunder handlar på Sindibad när SVT är utanför livsmedelsbutiken. Se mer om det i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.