Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den unga flickan är inte det enda fall där boendet tagit emot personer yngre än vad tillståndet medger, skriver Ivo i ett beslut. Foto: TT/Privat

Kritiserat boende dolde inskriven flicka för myndigheterna

Uppdaterad
Publicerad

Boendet tog emot en ung flicka med svåra psykiatriska besvär och med grav missbruksproblematik trots hon var för ung och boendet inte var ett behandlingshem. När Ivo gjorde tillsyn dolde personal flickans uppgifter och hävdade att hon inte var boende där. Åsa Lejon Konnman, inspektör vid Ivo, ser mycket allvarligt på boendets agerande.

Den unga flickan placerades med svårt psykiskt sjuka män i 35-40-årsåldern även de med svår missbruksproblematik. ”Direkt omdömeslöst” skriver Ivo i ett beslut i juni i år. Boendet hade inte tillstånd att ta emot personer med svåra missbruksproblem och flickan var dessutom för ung för boendet.  Hon hade krävt ett helt annat omhändertagande menar Ivo.

Tog emot för unga personer

Vid myndighetens inspektion dolde dessutom personal flickans uppgifter, hon räknades inte upp bland de andra som bodde där. Senare fick Ivo flera tips om flickans existens.

Den unga flickan är inte det enda fall där boendet tagit emot personer yngre än vad tillståndet medger, skriver Ivo i ett beslut.

Olika boendeformer

Bolaget i Örebro län har haft flera tillstånd. Det som gäller att bedriva ett LSS-boende återkallades av Ivo i mitten av november, det andra tillståndet som gäller bland annat korttidsplatser i enlighet med Socialtjänstlagen är inte återkallat men även den verksamheten upphör eftersom bolaget är försatt i konkurs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer