Ola Eklöf reagerade på inläggen och kommentarerna i Facebookgruppen. Foto: Skärmdump/SVT

Kroggäster hängs ut på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

I en stor allmän facebookgrupp för Örebro har medlemmar börjat publicera bilder på krogbesökare. I kommentarerna kallas de för ”idioter” eftersom vissa medlemmar anser att de inte följer coronarestriktionerna.

– Jag tycker det är ganska obehagligt, säger Ola Eklöf, som öppet ifrågasatt agerandet i gruppen.

Facebookgruppen har över 12 600 medlemmar och bilderna som publicerats föreställer kroggäster på uteserveringar i Örebro.

Ibland går det att identifiera personerna på bilderna. 

Coronaviruset i Örebro län

”Människor trivs i vårvärmen och tränger ihop sig på uteserveringar. Få verkar bry sig om Corona, men vad skall människor vara rädda för? Inte det som dödar kroppen i alla fall”, lyder ett av inläggen.

Kommentarerna är i vissa fall hätska.

”Finns idioter till alla”, skriver en av medlemmarna.

Reagerade på inläggen

Ola Eklöf, som också är medlem i facebookgruppen, reagerade på inläggen och kommentarerna och skrev ett inlägg om det.

– Jag har också ett ansvar att reagera och säga ifrån vad jag tycker. Jag hoppas att fler kan hjälpa till och ta bladet från munnen, säger han.

Inlägget som Ola Eklöf skrev. Foto: Skärmdump

Men trots Ola Eklöfs inlägg tog administratören för gruppen varken bort inläggen eller kommentarerna.

– Startar man en sådan här grupp så har man ett ansvar för det, även om jag tycker att det individuella ansvaret är väldigt stort också, säger han.

Skyller på slarv

SVT Nyheter Örebro får kontakt med administratören via mejl.

”Det är rent slarv från min sida (...) Jag har gång på gång påpekat att sidan inte är ett forum för några diskussioner”, skriver administratören.

Strax efter lunch under torsdagen låg fortfarande vissa av inläggen och kommentarerna kvar, men under fredagen meddelade administratören för gruppen att den kommer att stängas ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet