Lena Adolfsson, biträdande sjukvårdsdirektör, beskriver en situation där många diabetiker och patienter med kärlsjukdomar fått sina besök uppskjutna. Foto: Kristofer Ström /SVT

Kroniskt sjuka får vänta längre på vård: ”Mycket har pausats”

Uppdaterad
Publicerad

Många kroniskt sjuka patienter har fått vänta längre än vanligt på kontroller under coronapandemin. Och för vissa har kontakten med sjukvården skett först när det blivit akut.

– Självklart har de kommit när situationen blivit mer akut, säger Lena Adolfsson, biträdande sjukvårdsdirektör.

En stor målgrupp som kontinuerligt besöker primärvården är personer med diabetes och kärlsjukdomar. När vårdcentralerna fått vara med och backa upp sjukhusen i kontakten med covid 19-patienter har de kroniskt sjuka hamnat i kläm.

– Det har varit en stor påverkan på verksamheterna för vårdcenralerna. Vi har hanterat de akuta flödena i kombination med de kroniskt sjuka. Både för att klara av verksamheten men också minska riskerna för de kroniskt sjuka att bli smittade. Så i praktiken parkerades de besöken, förklarar Lena Adolfsson.

Coronaviruset i Örebro län

Förebyggande arbetet lidande

Det förebyggande arbetet med att förhindra kroniker från att bli allvarligt sjuka har påverkats av pandemin.

– Självklart, men vi har försökt titta i våra väntlistor för att se vilka vi behöver kalla tidigare. Vi försöker ta de patienter som ligger sämre till först, säger Folke Lagerström, medicinskt ansvarig läkare på Vivalla vårdcentral.

Nu ska besöken återupptas

Vårdcentralerna har under våren och sommaren fått prioritera de kroniskt sjuka som varit i störst farozon. Mer frekventa hembesök har också varit aktuellt för en del vårdcentraler. Tanken är nu att fler kroniskt sjuka ska få återvända till sina vårdcentraler.

– Nu står vi inför stora utmaningar att klara av att hantera de kroniker som fått vänta på besök och samtidigt parera om klusterutbrotten ökar, säger Lena Adolfsson, biträdande sjukvårdsdirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet