Krokbornsparken utsatt för en ovanlig stöld. Foto: Hällefors kommun

Tjuv kröp in under fastighet i folkpark och stal 25 meter kopparrör

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan den 23 och 24 augusti försvann 25 meter kopparrör från Krokbornsparken i Hällefors. För att komma åt de blanka vattenledningarna har tjuven vara tvungen att krypa in under en fastighet i parken och nogsamt montera bort rördelarna.

Kenneth Andershed är medlem i den ideella föreningen Krokborns Vänner som förvaltar parken åt Hällefors kommun. Det var han som fick samtalet från en person som hyrt anläggningen om att det saknades vatten i köksdelen.

– Då trodde jag ju att det var enkelt, konstaterar Kenneth Andershed bedrövat. Sen när jag kom dit så visade det sig att det var det inte alls.

Parken har varit i Hällefors kommuns ägo sedan 1963 och förvaltats av föreningen sedan 1993. Systemet med rörledningarna under huset är en äldre lösning som dock renoverades för tre år sedan.

Inte lika vanligt med kopparstölder

En brottsplatsundersökning har gjorts men ännu saknas det spår efter tjuven. Sedan den stora vågen för ett par år sedan har det enligt polisen varit relativt lugnt när det gäller kopparstölder.

– Nationellt sett så händer det väl fortfarande men inte alls på samma nivå som för några år sedan, säger Anders Mullfors som är utredare på polisen. Förmodligen handlar det en del om att skrotbranschen blivit bättre och mer uppmärksam på vad som kan vara stöldgods. Men om varorna hamnar utomlands kan det vara annorlunda.

Plast får ersätta

Det låga priset på koppar, i dagsläget mellan 20 och 30 kronor per kilo, kan vara en annan anledning.

För Hällefors kommun och Krokborns Vänner blir dock kostnaden betydligt högre än det tjuven kan tjäna.

– Vi räknar med 25 000 kronor, säger Kenneth Anderberg. Men den här gången blir det inte koppar, det får duga med plast!

Polisen söker vittnen som kan ha gjort iakttagelser vid parken under de aktuella datumen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.