Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förvaltaren Göran Köttö berättar hur värmen och ventilationen styrs i fastigheterna. Foto: Johannes Weckström/SVT

Kroppsvärme värmer upp fastigheter under milda vintrar

Uppdaterad
Publicerad

Många kommunala fastigheter klarar sig på att återvinna värme, tack vare den milda vintern. Örebroporten använder ett system för att dagligen styra och reglera värmen och ventilationen i sina drygt 100 byggnader runt om i Örebro.

För några år sedan byggde man om ventilationsaggregaten i Medborgarhuset och sedan dess har värmeförbrukningen gått ner.

– Jag skulle tippa på att vi sparar 85 procent på värmeförbrukningen sedan vi införde värmeåtervinning, säger Göran Köttö, förvaltare på Örebroporten.

Optimalt väder

Tack vare den milda vintern har värmeförbrukningen och därmed värmekostnaderna minskat kraftigt. Förra året sparade Örebroporten 1,2 miljoner kronor. Även det här året börjar väldigt bra.

– Det här milda vädret är optimalt för då klarar vi oss med värmen från oss människor som vi kan återanvända. Vi behöver inte använda fjärrvärme lika mycket, säger Göran Köttö.

Styrs automatiskt

I huvudsak styrs alla byggnader på samma sätt, men varje hus är anpassat med speciella regleringar.

– Allt har ställts in från början för varje rum och lokal och sedan sköts det automatiskt. Ju mer folk, ju mer ventilation. Värmen är dock densamma, den ändras efter utomhustemperaturen.

Hör Göran berätta mer om hur det fungerar med värme och ventilation i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer