Judolaget från vänster: Yvonne Berger (huvudledare Kumla Kampsport) , Mike Malmer (Västerås judoklubb), Alexander Gardsiö (Kristinehamns judoklubb), Jenny Öster-Hall (Kumla Kampsport), John Björklund (Kumla Kampsport) och Kjell Ingemansson (ledare Västerås judoklubb). Saknas på bilden gör Ida Björnritz (Kumla Kampsport) och Alex Salo, Pihl Blomgren och Ellinor Antonsson (samtliga Staffanstorp judoklubb). Foto: Bishop Productions

Kumla Kampsportförening på väg till Special Olympics

Publicerad

Det har gått nio månader sedan beskedet att tre av Kumlas para-kampsportare blivit uttagna till Special Olympics. I dag bär det äntligen iväg till tävlingarna i Abu Dhabi.

Av Sveriges sju representanter i judo i Speical Olympics kommer tre från Kumla Kampsportförening.

Förberedelserna för Jenny Öster-Hall, Ida Björnritz och John Björklund har under nio månaders tid bestått av träning och tävling.

– Det har varit en intensiv tid där de bland annat tävlat utomlands i Belgien – där samtliga tog medaljer, berättar landslagsledare Yvonne Berger som också är mamma till Jenny Öster-Hall.

Kommer att bli tufft

Eftersom varje seger innebär att man hamnar i en ny tävlingsklass har det också lett till att motståndet hårdnat.

– De börjar bli så pass duktiga att även motståndet blir tufft. Men vi tror ändå på medaljer i Special Olympics!

Alla testas innan tävling

Men resan kommer att bjuda på mycket mer. På agendan står utflykter, sightseeing, möten med andra tävlande och alla deltagare kommer att få lära sig mer om Förenade Arabemiraten.

– I parasport är det också så att alla deltagare divisioneras, förklarar Yvonne Berger. För att få till så jämna tävlingsgrupper som möjligt får man testtävla innan själva huvudtävlingarna startar den 16 mars.

Kan få hjälp via hälsoprogram

I Special Olympics har man också ett så kallat hälsoprogram där deltagarna får kolla sin hälsa.

– Det kan innebära att någon som är i behov av glasögon eller andra hjälpmedel kan få det av organisationen. I Sverige är det lätt att tänka att alla med funktionshinder har rätt till hjälpmedel och stöd men det är långt ifrån alla länder som har det så.

Filmteam följer svenskarna

Förutom tävlingar och medaljer följs de svenska deltagarna av ett produktionsteam som kommer att filma hela resan.

– Det kommer att visas på UR så småningom så just nu är man lite extra påpassad med fotografering och smink och annat, skrattar Yvonne.

Vad är Special Olympics?

Visa
  • Special Olympics Games är en tävling för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.
  • Det generella tävlingskravet är att deltagarna är aktiva i en förening.
  • Specifika tävlingskrav kan gälla för de olika idrotterna.
  • 2019 har Sverige deltagare i: fotboll, bowling, handboll (prel), judo, simning, ridning, golf och friidrott.

Källa : Special Olympics Sweden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer