SVT:s team på plats vid den översvämmade Östra Leden i Kumla vid 11.00-tiden på måndagen. Foto: Linnéa Wannefors /SVT

Kumla också drabbat

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens omfattande skyfall drabbade även Kumla. Ett flertal hem har drabbats, och Östra leden var under måndagen översvämmad.

Via Kumlaån rinner vattnet från Hallsberg, genom Kumla, och sedan ut i Hjälmaren. Eftersom Kumla är lägsta punkten på sträckan har de också drabbats hårt.

– Men just nu är läget stabilt. Vi mätte vattennivån i Kumla-Ån vid 20.00-tiden i söndags och 07.00-tiden i morse. Vattennivån har sjunkit med tolv centimeter, säger Bertil Ringqvist på samhällsbyggnadsförvaltningen i Kumla.

Regnkaoset i september 2015

Östra leden under vatten

Östra Leden in mot Kumla var under måndagen översvämmad och helt avstängd. Men kommunen pumpade vatten från vägen, kunde öppnas vid 16.00-tiden.

John Norlanders gata, som går från Östra leden, förbi reningsverket är dock fortsatt översvämmad. Det finns i nuläget ingen prognos för när vägen kan öppnas igen.

Också Kumla sjöpark är översvämmad. Där är vattennivån cirka 40 centimeter högre än normalt. Och där har det bara sjunkigt med fyra centimeter det senaste dygnet. Men från kommunens håll arbetar man för fullt med problemet.

– Vi pumpar vatten från sjöparken till Kumla-ån, säger Bertil Ringkqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet