Foto: Scanpix

Kumlafallet: Nu släpps nätpedofilen

Uppdaterad
Publicerad

Om en månad släpps den 46-årige nätpedofil som utnyttjade flera unga flickor på nätet. Bland andra 13-åriga Linn från Kumla som efter händelsen valde att ta sitt liv. ”Han dömdes till tre och ett halvt år. Vad fick vi? Livstid”, säger Linns mamma till SVT Örebro.

Mannen dömdes förra året till tre och ett halvt år fängelse men blir nu villikorligt frigiven då han har avtjänat två tredjedelar av straffet.

– Hans frisläppande var det första jag räknade ut, säger Linns mamma till SVT Örebro.

– Jag har tänkt på den här månaden hela den här tiden, jag vill inte att han ska släppas. Han fick för kort straff. Han dömdes till tre och ett halvt år. Vad fick vi? Livstid.

Det är nu två år sedan som 13-åriga Linn i Kumla inte såg någon annan utväg än att ta sitt liv. Genom internet hade hon då hotats och utnyttjats av den nu 46-årige mannen från västra Sverige.

”Slag i ansiktet”

Hovrätten dömde honom mot hans nekande för ett år sedan till till tre och ett halvt års fängelse för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn och slog fast att hans agerande bidrog till att Linn tog sitt liv.

Om en månad har han avtjänat två tredjedelar av sitt straff och kommer att släppas.

– Det är ett slag i ansiktet mot oss anhöriga. Han har drivit ett barn i döden och det var mitt barn. Han har förstört så många andra unga flickors liv och jag förstår inte varför de ska komma så lätt undan. Det ska vara hårdare straff, säger Linns mamma.

 • Den 8:e mars 2013 tog en 13-årig flicka i Kumla sitt liv genom att kasta sig framför ett tåg. Det visade sig att flickan blivit sexuellt utnyttjad, tvingad att posera framför en webbkamera och att personen som fått henne att göra detta sedan hotat att sprida bilderna av henne på nätet. Dessa händelser ska ha drivit henne att ta sitt liv och tragedin i Kumla blev startskottet för en stor polisutredning.
   
 • Snabbt fattade polisen misstankar om att en vuxen person låg bakom nättrakasserierna. En vecka efter händelsen grep polisen en man i sin bostad i västra Sverige. Mannen, då 44 år, var tränare i ett flickidrottslag. En tid efter gripandet hittade man även mannens dator, gömd under en altan.
   
 • På nätet utgav sig mannen för att vara en ung pojke och efter att polisen offentliggjort de tre nätalias han använt sig av rasade anmälningarna in. Totalt var det 24 målsäganden i utredningen, de flesta från västra Sverige. Förundersökningen var mycket omfattande, på cirka 2.000 sidor. Mannen nekade till alla anklagelser.
   
 • I november 2013 dömdes mannen av Örebro tingsrätt till två års fängelse för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn, ofredande, sexuellt ofredande, försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott. Däremot friades han från anklagelserna om våldtäkt mot barn.
   
 • Straffet skärptes sedan av hovrätten till 3,5 års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nätpedofilen

Mer i ämnet