Hör vd:n Fredric Jansson berätta om räddningen med permitteringsstödet i klippet. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Kumlaföretaget kunde behålla personalstyrkan tack vare permitteringsstöd

Uppdaterad
Publicerad

För företaget Intrx i Kumla kom möjligheten till permitteringsstöd i rätt tid. Tack vare stödet kunde man fokusera på andra krisåtgärder och den omställning som krävdes.

Inredningsföretaget jobbar mot butiker, restauranger och offentliga miljöer. Vid årsskiftet 2019-2020 blev det osäkert om ordinarie leveranser från samarbetspartners i Kina skulle komma fram, och sedan kom samhällsrestriktionerna.

– Då blev det väldigt tydligt att vi hade en svår kris framför oss, säger Fredric Jansson, företagets vd och ägare.

Erbjudandet kom lägligt

Företaget sattes i stabsläge och man började analysera vad som hände och hur restriktionerna skulle påverka verksamheten. Erbjudandet om ekonomiskt stöd för korttidspermittering kom väldigt lägligt.

– Vi såg att vi fick en stor nedgång inom våra kundsektorer, framförallt inom restaurang- och servicehandeln, säger Fredrik Jansson.

Hade troligtvis behövt säga upp personal

Stödet motsvarade ungefär 10 procent av företagets totala lönekostnader och det användes i olika former för personalstyrkan. Vad som hade hänt utan stödet är svårt att svara på, menar Fredric Jansson:

– Men vi hade troligtvis behövt säga upp medarbetare på grund av arbetsbrist, det är mycket sannolikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.