Händelsen har anmälts enligt Lex maria Foto: Arkiv

Kvinna vårdades för bensår – fick amputera benet

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinna som behandlades för ett bensår fick efter en tid amputera benet. Nu har Örebro kommun anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt den Lex Maria-anmälan som gjorts har händelsen medfört en allvarlig vårdskada. Händelsen gäller en kvinna i 90-årsåldern som vid tillfället var bosatt på ett kommunalt boende.

Kvinnan vårdades på sjukhus efter att hon fått ett infekterat sår på benet. Såret ska tidigare ha diagnostiserats på vårdcentral som ett venöst bensår. När kvinnan skrevs ut från sjukhuset ska varken diagnos av orsak till såret, beskrivning av hur det utvecklats under vårdtiden eller fortsatt behandling ha utförts.

Senare försämrades såret och kvinnan remitterades till hudkliniken. Men då smärtan blev värre skickades hon innan det akut till USÖ där en underbensamputation genomfördes.

Enligt anmälan är det initialt en rad brister i bland annat diagnos av såret som lett till konsekvenserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.