”Man är hemlös, man säljer sex, man är utsatt för våld” – hör barnmorskan Susanne Söderquist i klippet. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

På onsdagar får bara kvinnor komma till sprutbytet: ”De är en utsatt grupp”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal kvinnor är inskrivna på sprutbytet i Örebro, och sedan oktober ifjol är onsdagarna vikta för dem.

– Nu slipper de sitta i samma väntrum som män som utsatt dem för våld, säger barnmorskan Susanne Söderquist.

– Vi förstod inte tidigare att en del kvinnor faktiskt inte kom hit för att de inte fick eller vågade komma, berättar Susanne.

”Man är typ skyldig att ställa upp”

I väntrummet träffar vi ”Anna”, som är beroende av amfetamin. Hon kommer på just onsdagar för att slippa träffa någon hon vill undvika. Som kvinna är man utsatt i den här umgängeskretsen, säger hon och fortsätter:

– Har man blivit bjuden på droger är man typ skyldig att ställa upp. Män bjuder på droger så att man blir borta och sen tafsar de och till och med våldtar. Det är en bidragande orsak till att man tar mer droger, eftersom det blir tungt. Det är förminskande, säger ”Anna”.

”Anna” en av de inskrivna på sprutbytet i Örebro. Foto: SVT

Kommer inte iväg

Många kvinnor som lever med ett missbruk kommer inte iväg till barnmorskan, så här blir de undersökta, graviditetstestas och testas för könssjukdomar och cellförändringar. ”Anna” känner igen sig:

– Jag har gjort abort fyra gånger, men nu äter jag preventivmedel och kan ta prov för cellförändringar här.

Självmedicinering

”Anna” har diagnostiserats med adhd. Susanne menar att många, både män och kvinnor, som kommer hit har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller bipolär sjukdom, diagnostiserad eller inte.

– Vården skulle behöva hjälpa dem med utredningar och rätt medicin. Många självmedicinerar.

Förtroende

En annan grupp kvinnor här är beroende efter att de från början fått smärtstillande utskrivet av vården. Kvinnornas livssituation skiljer sig också åt. Susanne berättar att en del fungerar skapligt i samhället med jobb och arbete, andra är hemlösa.

Förutom att minska blodsmittor är tanken med sprutbytet att komma i kontakt med en grupp människor som vården generellt har svårt att nå.

– När jag gör alla de här undersökningarna får kvinnorna förtroende för mig, och då kan vi jobba med missbruket och hjälpa dem vidare, säger Susanne.

Sprutbytet i Örebro

Startade 2019 och är öppet tre dagar i veckan varav en av dagarna endast för kvinnor.

162 personer är inskrivna.

2020 var amfetamin den vanligaste drogen, följt av buprenorfin och heroin.

För att minska risken för blodsmitta får de inskrivna rena kanyler och sprutor i utbyte mot använda.

De inskrivna testas för blodsmitta som hiv och hepatit. Erbjuds behandling för hepatit C och vaccination mot hepatit A och B.

Delar ut Naloxon, ett läkemedel som fungerar som motgift vid opioidöverdos.

Här jobbar sjuksköterska med beroende- och infektionskompetens, undersköterska, barnmorska, kurator och läkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.