Kvinnofridslinjen får fler samtal än någonsin tidigare Foto: Anders Wiklund/TT

Samtal till Kvinnofridslinjen har nästan fördubblats på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som ringer till den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Ifjol besvarade man fler samtal än någonsin tidigare.

– Den som ringer hit kan få stöd och bekräftelse. Vi kan också hänvisa vidare till stöd man kan få där man bor, säger Karin Sandell, informationschef.

Antalet samtal till Kvinnofridslinjen har ökat med 75 procent de senaste tio åren. Stödlinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.  De besvarade över 40 000 samtal ifjol, en ökning med 16 procent jämfört med året innan. En av förklaringarna, tror Karin Sandell, är ett ökat fokus på mäns våld mot kvinnor i nära relationer, som gör att fler utsatta kvinnor vågar berätta.

Man kan alltid vara anonym när man ringer och väljer själv hur mycket man vill berätta betonar hon.

Även närstående kan ringa

– Man kanske lever i ett förhållande där man utsätts för våld, eller har erfarenheter av att leva i ett sånt förhållande. Man är också välkommen att ringa om man är anhörig eller vän eller om man möter utsatta kvinnor i sitt arbete.

Kvinnofridslinjen gjorde i fjol även en extra satsning på marknadsföring på fler språk än tidigare och på kampanjer som riktade sig till dem som möter våldsutsatta kvinnor i sitt arbete.

– Vi hade bland annat trafikreklam på bussar, spårvagnar, pendeltåg, i tunnelbanan och annonsering på webbplatser som har svenska nyheter på andra språk.

Kvinnofridslinjen

– Har öppet dygnet runt, alla dagar på året.

– Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen, men du måste själv radera samtalet i telefonens samtalslista.

– Du kan alltid vara anonym och väljer själv vad du vill berätta.

De som svarar har tillgång till tolk på de flesta språk som talas i Sverige.

– Den som utsätts för våld känner ofta skuld och skam. Om du är anhörig, kollega eller vän är det därför viktigt att lyssna utan att ifrågasätta.

– Var tydlig med att du inte överger den utsatta kvinnan även om hon väljer att fortsätta relationen med den som gör henne illa och att du finns där om hon behöver hjälp.

– Försök bryta den utsatta kvinnans isoleringen och fortsätt ta kontakt även om hon drar sig undan.

Telefonnummer till kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Källa: Kvinnofridslinjen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.