Tina Ruth på Örebro läns bildningsförbund förklarar att det nya projektet knyter samman kultur och idrott. Foto: SVT

Kvinnors idrottsberättelser blir teaterföreställning: ”Vill belysa jämställdhet”

Uppdaterad
Publicerad

I ett projekt mellan Örebro läns idrottshistoriska sällskap och SISU ska berättelser om kvinnors idrottsliv bli en bok – och nu även en teaterföreställning.

Under hösten 2018 startade Örebro läns idrottshistoriska sällskap och SISU Örebro län projektet ”Kvinnors idrott i Örebro län” för att lyfta kvinnors jämställdhet inom idrotten.

Berättelserna ska bli en bok och en utställning som invigs i mars på Örebro slott. Tanken att nu också att boken ska bli en teateruppsättning.

– Det märks fortfarande att det är ojämställt inom idrotten på ledande positioner. Både för aktivitetsledare och organisationsledare, säger Hanna Palm, SISU Örebro län.

”Finns inte mycket dokumenterat”

Inför repetitionerna av föreställningen sökte man både nybörjare och mer erfarna amatörskådespelare. En av de som ville prova på skådespeleri var Siv Östman.

– Det finns inte mycket dokumenterat om kvinnors idrottande, så det här initiativet kändes kul. Och sen har jag ju inte skådespelat innan, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.