Foto: TT

Kyrkoanställd åtalas för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En man som var anställd inom Svenska kyrkan i länet har åtalats misstänkt för våldtäkt. Mannen ska i sin roll i kyrkan kommit i kontakt med en kvinna som han sedan tvingat sig på.

Det var via sitt jobb inom Svenska kyrkan som den misstänkte mannen kom i kontakt med kvinnan. De träffades vid flera tillfällen under en längre tid innan mannen enligt åklagaren utnyttjade sin förtroendeställning.

– Jag är ganska förtegen kring utredningen och hänvisar till gärningsbeskrivningen, säger åklagare Lars Duberg.

Enligt åtalet ska mannen i höstas ha tvingat kvinnan att ”företa och tåla ett samlag och en sexuell handling” som är jämförlig med samlag.

Åklagare: Offret i skyddslös ställning

Trots att kvinnan upprepade gånger sagt åt mannen att sluta ska han med våld ha tagit av henne kläderna och tvingat ned henne på sängen.

Åklagaren skriver i åtalet att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation och att hon haft svårt att värja sig samtidigt som mannen utnyttjat hennes skyddslösa ställning.

Finns det något som tyder på att mannen har utnyttjat fler kvinnor?

– Det är det här åtalat jag har lämnat in nu, säger åklagaren Lars Duberg.

Mannen jobbar inte längre inom Svenska kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.