Kyrkbänkarna är tomma, istället satsar kyrkan på digitala gudstjänster i advent och jul. Hör Anders Lennartsson berätta mer i klippet. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

I jul blir gudstjänsterna digitala

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis samlas 18 000 besökare i Nikolaikyrkan när det nalkas advent. Men i år tillåter restriktionerna max åtta personer vid varje samling. Därför ställer Svenska kyrkan i Örebro om och sänder digitalt.

Församlingsherden Anders Lennartsson står och talar vid altaret inför tomma bänkrader. Församlingen har bytts ut mot en kamera, som bandar adventsgudstjänsten inför den här söndagen.

Idag och under kommande adventshelger turas kyrkorna i Örebro om att spela in gudstjänsterna.

Coronaviruset i Örebro län

– Vi behöver samla oss, även om det inte kan ske rent kroppsligt så kan vi träffas på det här sättet, via en skärm, säger Anders.

Han tror också att det kommer leda till att svenska kyrkan når ut till fler människor, som vanligtvis kanske inte går i kyrkan.

I klippet kan du se hur den nya formen av gudstjänster ser ut, och höra mer om varför man ställer om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet