Visa alla (2)

Låga blodnivåer i sommar- och semestertider

Publicerad

Det är inte kritiskt för tillfället, men det är låga nivåer av blod på Universitetssjukhusets blodcentral i Örebro. Ett läge som återkommer varje sommar.

Aseel Al Sharami arbetar som specialistläkare i klinisk immunologi och transfusionsmedicin på blodcentralen i Örebro. Hon berättar att det nu under sommaren är lägre nivåer i blodlagret, något som återkommer varje år.

– Som vanligt ser det inte bra ut. Vi har det här kroniska dilemmat varje år, att blodlagret ligger lågt under sommaren.

Har köpt in påsar

Men det är inte kritiskt. Och skulle det sjunka mer, kan de köpa blod från andra blodcentraler i Sverige. Det fick blodcentralen på USÖ göra för ett par veckor sedan, för då var nivåerna ännu lägre.

– Det var bara en central som kunde sälja några stycken påsar till oss. Jag tror inte bara det är här i Örebro där det är dåligt. Alla andra i Sverige har det här problemet varje år, det är ett återkommande problem med brist på blodlagret.

I hela landet ser man ett ökat behov av blod nu under sommaren, uppger Ingrid Jansson, samordnare på blodcentralerna, för TT.

Semestern påverkar

Att det är sommar-och semestertider tror Aseel Al Sharami är en faktor till att blodet sinar. När blodgivare reser utomlands till vissa länder, råder dessutom karenstider.

– Man har ju mindre blodgivare att tappa just under sommarperioden. Vi är jättetacksamma för alla blodgivare, och de får jättegärna försöka komma hit även om de är på semester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer