Lagen kan skärpas för teleoperatörer

Publicerad

It- och energiminstern Anna-Karin Hatt tycker att det svenska konsumentskyddet är starkt, men utesluter inte att mer kan behöva göras för att skydda konsumenter från oseriösa teleoperatörer.

Trots stora problem med flera oseriösa aktörer på den svenska telemarknaden kan i princip vem som helst blir teleoperatör i dagsläget. En anmälan hos Post- och telestyrelsen (PTS) och en årlig avgift är allt som krävs.

Ansvarig minister i frågan är It- och energiminister Anna-Karin Hatt. Hon håller med om att inträdeskraven för att bli operatör är låga, men att företagen sedan måste hålla sig till regler och gällande lagstiftning för att få finnas kvar på marknaden.

– Det är ju sant att anmälningsavgiften är de här 1 500 kronorna men sen om man väl blir en aktiv operatör måste man leva upp till den lagstiftning som lagen om elektroniska kommunikationer ställer upp och det är en ganska omfattande lagstiftning.

Struntar i lagar och regler

Anna-Karin Hatt betonar också att det utöver det även finns konsumenträttsliga lagar som reglerar hur operatörer får bete sig och marknadsföra sig mot konsumenter.

Men många av de här oseriösa operatörerna verkar ju strunta i lagar och regler?

– Ja det ser vi, och där har ju myndigheterna ett ansvar, men det är klart att om myndigheterna upplever att de har svårt att komma åt de här problemen så är det något vi får titta på.

Både Konsumentverket och PTS säger att det är svårt att komma åt de oseriösa aktörerna eftersom de inte har något långsiktigt intresse av att finnas på marknaden och försvinner lika snabbt som de dök upp.

Kan skärpa lagstiftningen

– Ja det är möjligt att det kan finnas ytterligare saker som vi kan göra, jag kan inte utesluta det. Det är klart att jag kommer att föra en nära dialog med konsumentminister Birgitta Ohlsson och se – finns det något ytterligare som regeringen kan göra för att skärpa upp lagstiftningen och se till så att vi verkligen får bort de oseriösa aktörerna så att man som konsument kan känna att man faktiskt får det man har blivit lovad, säger Anna-Karin Hatt.

Så du skulle kunna tänka dig att ställa högre krav redan för att få bli operatör?

– Ja, om det finns goda skäl för att förändra lagstiftningen, och om PTS kan se att det finns nån justering vi kan göra som stärker konsumenterna ytterligare så är jag beredd att lyssna på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar försäljningsmetoder

Mer i ämnet