Foto: SVT

Lågenergilampor slängs fel

Uppdaterad
Publicerad

Utfasningen av glödlampor pågår och den 1 september blir det förbud mot 40, 25 å 15 wattslampor.

Ett av alternativen är lågenergilampor, men de innehåller det miljöfarliga ämnet kvicksilver och tiotusentals lågenergilampor slängs dessutom helt fel.

Vid ett löpande band på glasåtervinningen i Hammar, söder om Askersund, står Roger Mikaelsson och sorterar bort det som inte är glas.

– Jag hittar allt möjligt, leksaker, stenar, betongklumpar, ja allt möjligt, säger han medan han slänger bort en lång elkabel.

Hur är det med lågenergilampor?

– Ja, det är en hel del som kommer.

Förra året slängdes en miljon olika typer av lampor i glasåtervinningen, enligt Svensk glasåtervinning. 200 000 av dem var lågenerigilampor. De slängs alltså i glasiglos runt om i landet och hamnar här i Hammar, istället för att kastas i lampåtervinningen.

– Lampor är ett stort problem eftersom det är farligt avfall och innehåller bly eller kvicksilver, säger Frank Tholfsson, vd Svensk glasåtervinning.

Miljöministern reagerar

Många av lamporna som hamnar här är trasiga. De anställda har fått lämna prover för att se om de har förhöjda halter av kvicksilver i kroppen. Det har de inte. Men det är ändå ett arbetsmiljöproblem att så många lampor hamnar här. Snart ska Svensk glasåtervinning räkna lampor igen för att ta reda på om det blivit bättre eller sämre jämfört med förra året.

Också miljöminister Lena Ek (C) har reagerat på att de miljöfarliga lågenergilamporna slängs fel. Hon krävde i våras att branschen skulle bli bättre på att samla in. Och branschen har lyssnat. Snart startar Avfall Sverige och Elkretsen en informationskampanj och på sikt ska det bli lättare och närmare att återvinna också lampor.

Där kan du kassera lampor

Förutom återvinningscentralerna kan man många gånger lämna sina gamla lampor i matbutiker eller i bostadsområdet där man bor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.