Vattentemperaturerna kommer öka i Vättern och Hjälmaren. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Lägre vattennivåer att vänta i Hjälmaren och Vättern

Publicerad

Enligt nya rapporter från SMHI kommer vattnet att bli varmare i Hjälmaren och Vättern, vilket är en bidragande orsak till att nivåerna kommer sjunka.

SMHI har genomfört två nya undersökningar av sjöarna Hjälmaren och Vättern och resultatet visar att de två stora sjöarna påverkas av klimatförändringarna. I rapporterna ingår bland annat en analys av hur vattentemperaturen kommer att förändras i framtiden.

– Det är första gången som den framtida vattentemperaturen beräknas för Hjälmaren. Resultaten visar på en uppvärmning på mellan en och två och en halv grad till slutet av seklet, jämfört med idag, säger Anna Eklund, hydrolog på SMHI.

– Det var ganska väntade resultat, det vi inte visste var hur mycket. Vi vet ju att lufttemperaturen stiger och då stiger ju även vattentemperaturen.

Används som dricksvattentäkter

Idag används sjöarna som dricksvattentäkter, vilket kommer att påverkas när temperaturerna stiger.

– Hur det kommer påverkas tittar vi på just nu, men en sak är ju att vattenkvalitén troligtvis kommer att försämras, till exempel med algblomning. Sen kan det även påverka ekosystemet, djur och växter som lever i och vid sjön, säger Anna Eklund.

Lägre vattennivåer

Varmare vatten dunstar snabbare, vilket innebär att vattennivåerna sjunker. Hjälmarens vattennivåer kommer sjunka runt en decimeter och Vätterns en till två decimeter till slutet av seklet, enligt SMHIs nya rapporter.

– Att nivåerna sjunker beror även att det växer upp mer kring sjöarna. De växterna tar då upp regnvattnet innan det når sjön. Under vintern kan man sedan se att nivåerna stiger något igen, säger Anna Eklund. 

Förutom nivåer och temperaturer innefattar rapporterna även beräkningar för tappningar och is i sjöarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.