Foto: SVT

Läkare flyttar utomlands för jobb

Publicerad

Trots att det är stor läkarbrist i Sverige, väljer läkarutbildade flyktingar att lämna landet eftersom det tar för lång tid att få sin läkarlegitimation godkänd. ”Det är väldigt tufft. Jag är gift och väntar barn, men jag har inget jobb”, säger Khaldoun Dalbik från Örebro.

Khaldoun Dalbik kom till Sverige som flykting från kriget i Syrien. Han är utbildad läkare och hoppades på jobb här. Men nu har det gått 1,5 år och han väntar fortfarande på besked från socialstyrelsen.

Nu planerar han istället att flytta till Irland, där det enligt honom är enklare att få ett jobb som läkare.

– Processen att få sin läkarlegitimation i Irland är mycket enklare. Och det är även lättare att få ett jobb och tjäna pengar, säger Khaldound Dalbik.

Även arbetsförmedlingen i Örebro bekräftar att flera läkare som är arbetssökande i länet har börjat söka sig till andra länder i EU.

– För några månader sedan började vi höra att vissa personer har börjat komma på andra tankar. De har inget tålamod kvar och har börjat titta åt andra håll i Europa. Vi tycker att det är jättetråkigt eftersom att vi behöver den här kompetensen, säger Marta Moreno vid Arbetsförmedlingen i Örebro.

Lång process

Det är en lång resa för utomeuropeiska läkare innan de kan börja jobba i Sverige. Först ska utbildningen från hemlandet bli godkänd av Socialstyrelsen, något som kan ta upp emot 1 år på grund av många ansökningar. I år väntas minst 800 ansökningar. När den är godkänd väntar också ett kunskapsprov och allmäntjänstgöring. Sammanlagt kan hela processen ta flera år. 

– Det går inte tillräckligt snabbt idag och det är därför vi har femdubblat anslaget till Socialstyrelsen från 13 till 65 miljoner kronor. Och det är också därför vi har en ständig dialog med SKL och landstingen för att snabba upp processerna, säger Gabriel Wikström folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister.

”Frustrerande”

Förra veckan demonstrerade ett 40-tal nyanlända specialistläkare utanför riksdagen i Stockholm mot att det tar så lång tid att få sin legitimation. Samtidigt är det stor brist på just specialistläkare inom landstingen runt om i Sverige enligt en rapport från Socialstyrelsen.

– Sverige har gjort så mycket för mig och accepterade mig för vem jag är. De gav mig asyl och det uppskattar jag verkligen. Men samtidigt vill jag kunna ge tillbaka till samhället och visa att jag kan göra något för Sverige. Men jag får inte chansen att göra det, och det är väldigt frustrerande, säger Khaldoun Dalbik,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.