Örebros lagläkare Ulf Nordström har sett en större försiktighet hos spelarna senaste åren. Hör honom berätta mer i klippet! Foto: SVT/TT

Lagläkaren om hur Örebro hockey förebygger hjärnskakningar

Uppdaterad
Publicerad

Regelbunden information kring riskerna, mer respekt på isen och arbete kring spelarnas säkerhet. Det tror Örebro hockeys läkare Ulf Nordström är de främsta anledningarna till att antalet hjärnskakningar minskat inom sporten.

Inom Örebro hockey har man varit relativt förskonad från hjärnskakningar, enligt Ulf Nordström.

– Peppar, peppar ta i trä så har vi varit ganska förskonade, men det är klart att det händer i vårt lag också. Många gånger, vill jag påstå, är det olycksfall. Det är väldigt sällan en spelare tacklar en motståndare medvetet för att skada, säger han.

Konsekvenserna av hjärnskakningar kan variera från fall till fall. Det kan handla om en kortare frånvaro, flera veckor eller ännu längre tid.

Har man upprepade hjärnskakningar kan det i värsta fall leda till avslutad karriär.

Enstaka fall

– Vi har enstaka fall i Örebro hockey där spelare fått avsluta sin karriär, säger Ulf Nordström.

Han tror att SHL:s arbete gällande spelarnas säkerhet och information kring risker bidragit till att antalet hjärnskakningar minskat.

– Spelarna visar allt mer respekt för varandra och försöker att inte tackla spelare som inte är tacklingsbara.

I klippet berättar Ulf Nordström om situationer då skadorna uppstår och hur man pratar om hjärnskakningar idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.