Örebro Universitet Foto: SVT/Johan Pisoni

Läkarstudenten får fortsätta på Örebro universitet – har ingen psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

I höstas begärde Örebro universitet att en läkarstudent skulle stängas av permanent från sina studier. Begäran avslås och studenten får nu återuppta sina studier omedelbart, då han inte har någon psykisk störning.

Den manliga läkarstudenten stängdes av från sina studier i april 2019, efter att det framkommit att han kontaktat minderåriga patienter under sin praktik på sociala medier. Han har också ljugit om sin ålder och sagt att han är något yngre än vad han egentligen är, skickat bild på sig själv, samt kommenterat patientens utseende

Örebro universitet begärde att han skulle stängas av permanent, vilket Högskolans avskiljandenämnd beslutade om. Däremot krävs det att studenten har en psykisk störning, missbruksproblem eller är dömd för allvarlig brottslighet för att stängas av permanent, vilket studenten inte har enligt en läkarbedömning.

Högskolans avskiljandenämnd avslår Örebro universitets begäran och läkarstudenten kan återuppta utbildningen omedelbart och får tillgodoräkna den tidigare fullgjorda utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.