Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det väntar varsel runt hörnet. I klippet hör du landshövding Maria Larsson. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Landshövdingen: ”Väldigt stor oro inför framtiden hos många branscher”

Publicerad

Stigande elpriser och materialbrist drabbar nu företag i länet. Under fredagen samlade landshövdingen representanter från näringslivet, fackförbund och branschorganisationer för att få en lägesbild.

– Det finns en stor oro hos industriföretag och inte minst små företag som restauranger och bagerier som använder mycket el, säger Maria Larsson, landshövding.

Var fjortonde dag rapporterar länsstyrelsen till regeringen. Rapporter som bland annat bygger på samtalen med näringsliv och fackförbund.

– Det är viktigt för oss att träffa och höra deras berättelser för vi tar det vidare till regeringen, säger Maria Larsson och fortsätter:

– I dag var det tydliga signaler om att stödet, som alla partier pratade om i valrörelsen, behöver komma på plats väldigt snabbt.

Duscha kortare tid

Maria Larsson trycker på att hela samhället måste hjälpas åt för att spara på elen. Både för att minska risken för energibrist och för att hålla priserna nere.

– Det är ganska enkelt att duscha lite kortare tid och att stänga av golvvärmen i badrummet och en rad andra saker som vi kommer prata mycket om framöver.

I klippet hör du Maria Larsson om vilka branscher som varnar för att varsel kan vara på gång på grund av rådande läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.