Lång väntan på älgen

Uppdaterad
Publicerad

Regn, blåst och kyla spelar ingen roll. För de allra flesta jägare är älgjakten något man ser fram emot länge, även om man kanske aldrig sker skymten av en älg.

I snålblåst och regn startade årets älgjakt för 13 förväntansfulla som drog ut på Härmingemossen på måndagsmorgonen. Men det spelar ingen roll för de inblandade.

– Älgjakten är något speciellt, konstaterar Göran Gunnarson som förutom att han är jägare också är kommunikatör för Jägareförbundet i Örebro län. Det är något man går och väntar på hela året. Det är väldigt spännande.

Prioriterat område

Men man får inte ha bråttom. När SVT Örebros team är på plats har det ännu inte synts någon skymt av en älg. Färskt älgbajs är det närmaste jaktlaget har kommit och nu tar man in hundar som får spåra.

Men det är inte bara spänning och gemenskap som lockar. I området runt Härmingemossen går vägen mellan Marieberg och Almbro och där inträffar varje år flera älgolyckor.

– Vi prioriterar det här området i år eftersom det passerar många bilar här, säger Göran Gunnarsson. Märker vi att det rör sig många älgar här så kan vi få tillstånd till skyddsjakt också.

Svårt att förstå kritik

Kritiken mot älgjakten har han svårt att förstå.

– Det handlar bland annat om att hålla efter älgstammen så att de inte äter upp och förstör skogen, förklarar han. Dessutom är köttet klimatsmart och gott – vi tar det direkt ur skogen.

Många timmars väntan

Men då vill det till att man skjuter en älg också. För Göran Gunnarsson återstår nu flera timmar av väntan utan att veta om det kommer att dyka upp någon älg.

– Det händer alltid något, säger han. Rätt som det är kommer det en fågel, en annan gång dyker det upp annat vilt. För mig handlar det om avkoppling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.