Olov Forslund befann sig på Sri Lanka när terrordåden inträffade. Foto: SVT / AP

Olov hemma igen efter terrordåden i Sri Lanka: ”En lättnad”

Publicerad

Olov och Marie Forslund från Latorp i Örebro kommun njöt av underbara dagar tillsammans med bekanta som bor i Sri Lanka. När bombattentaten drabbade Colombo förvandlades drömsemestern till ett enda stort kaos.

– Vi fick bråttom till flygplatsen när undantagstillståndet infördes, säger Olov Forslund.

Minst 310 personer har uppgetts ha mist livet efter attackerna i Sri Lanka. I går eftermiddag anlände Olov och Marie välbehållna till svensk mark igen efter en dramatisk påskdag i bombdrabbade Colombo.

– Det var rörigt när vi skulle ta oss hem eftersom alla ville därifrån. Vi hade redan bokat plan hem till klockan 02.30 natten till måndag. När undantagtillståndet infördes var vi tvungna att ta oss till flygplatsen redan klockan 18.

– Eftersom sociala medier låg nere och det inte gick att ringa lyckades vi komma i kontakt med bekanta vi känner i Colombo via sms. De ordnade en minibuss som vi kunde ta oss till flygplatsen med. Sedan åkte vi förbi polisen för att få tillstånd att ta oss till flygplatsen, berättar Olov.

Bomb desarmerades vid flygplatsen: ”Hörde smällen”

Myndigheterna i Sri Lanka agerade mycket professionellt enligt Olov. Agerandet kan också ha förhindrat fler dödsoffer.

– Det var en fungerande apparat från polisens sida. Bombhundar var vid vårt hotell fast vi bodde en bit bort från de värst drabbade platserna. Man gick snabbt ut med undantagstillstånd och vägspärrar som kontrollerade fordon. Vid vägspärren alldeles vid flygplatsen hittades en rörbomb. Det går bara att tänka sig hur många som dödats om den smällt i folkmassan. Vi hörde när vi kom till flygplatsen när bombgruppen desarmerade den en bit bort.

Stor lättnad att vara hemma i Latorp

Olov och Marie hade tur som skulle hem under natten mot annandag påsk. Många resenärer är fortfarande kvar i området.

– Skräcken hade varit om det här skett i början av påskhelgen. Då hade man suttit som på nålar. Nu hade vi redan checkat in online dagen innan resan hem. Vissa tog sig till flygplatsen på chans och förlust utan biljetter för att hoppas hitta flyg hem. Räddningen för oss var att vi hittade andra vägar genom våra bekanta.

Hur känns det att vara hemma igen?

– Det är givetvis en lättnad att komma hem och kunna slappna av. Det känns skönt att vara hemma efter ett konstigt avslut på semestern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.