På söndagen är det val till EU-parlamentet i Sverige. Foto: Arkivbild

Länsstyrelsen stänger hemsidan på valnatten

Publicerad

På söndag är det val i Sverige till Europaparlamentet. Av säkerhetsskäl kommer länsstyrelsens webbplats hållas stängd under valnatten, då rösterna rapporteras in.

På söndag röstar Sveriges invånare i EU-valet. Efter det ska Örebro och de andra länens röster räknas samman, något som involverar 45 personer på länsstyrelsen i Örebro.

– Vi kommer använda oss av 24 rösträknare, och sedan finns det ett kontrollbord med anställda hos oss, säger Rickard Linde på Länsstyrelsen i Örebro.

Processen liknar den vid riksdagsvalet i höstas. Fram till onsdagen kommer personalen på länsstyrelsen att jobba med att kontrollräkna valnattens preliminära resultat, kontrollgranska ogiltiga röster samt räkna personröster.

”Går igenom säkerhetsarbetet”

Under själva valnatten kommer länsstyrelsens webbplatser hållas stängda av säkerhetsskäl. Det gäller under tiden rapporteringen av rösterna sker.

‒ Vi brukar alltid stänga webbplatserna under valnatten, det gjorde vi även vid valet i höstas. Vi vill inte ta risken att behöva hantera hot eller attacker mot dem, utan vi vill koncentrera oss på vårt uppdrag som röstmottagare från valdistrikten, säger Magnus Peterson, CIO, Länsstyrelsernas IT-avdelning, i en artikel på deras hemsida.

På länsstyrelsen i Örebro går man genom säkerhetsarbetet inför varje val och tar till flera olika säkerhetsåtgärder, det är inget som har ändrats utan kommer vara på samma nivå som i höstas. Bland annat kommer en väktare att finnas på plats under rösträkningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer