Magdalena Åsgärde är årets vinnare av Örebros länsstyrelses jämställdhetspris. – Det känns fantastiskt och det känns som en ära att få ett pris som detta, säger hon. Foto: Sofi Röjlar/SVT

Hon arbetar för asylsökande kvinnors mående

Uppdaterad
Publicerad

Örebroaren Magdalena Åsgärde har vunnit länsstyrelsens jämställdshetspris. Hon är projektledare för ”Kvinna i fokus” som arbetar med att öka asylsökande kvinnors trygghet och inkludering i det svenska samhället.

– Vi har sett att det ordinarie föreningsutbudet inte tilltalade vuxna asylsökande kvinnor och därför behövdes ett nytt sätt för att få dem att komma ut på fysisk aktivitet, säger Magdalena Åsgärde.

Under projektet som har pågått i tre år har asylsökande kvinnor i Örebro län fått testa på olika typer av idrotter, så som boxning, fotboll, styrketräning och dans.

– Det är för att skapa en rörelseförståelse och rörelseglädje, berättar Magdalena Åsgärde.

Mer än bara idrott

Förutom att kvinnorna får röra på sig genom projektet skapas även en social trygghet.

– Projektet vill möjliggöra för att kvinnorna stärks både i sin position i familjen men också i samhället, säger Magdalena Åsgärde.

Hör mer om projektet i klippet ovan och hur det påverkar kvinnornas familjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.