Petra Weckström är VD vid Örebro Länsteater. Foto: Foto: Dan Hansson / SCANPIX & SVT

Länsteatern får 300 000 av kulturpengarna

Publicerad

Örebro Länsteater får nu 300 000 kronor för sitt arbete med kultur. Pengarna, menar verkställande direktör Petra Weckström, kommer gå till att betala löner.
– Det är oerhört värdefullt och en viktig signal att den prioriteringen görs, säger hon.

Pengarna är en del av de drygt 100 miljoner kronor som betalas ut inom ramen för samverkansmodellen av Region Örebro län och staten. Länsteatern är en av de kulturinstitutioner som får mest pengar och enligt Petra Weckström fyller summan glappet mellan lönerna som behöver betalas ut och de pengar som kommer från politiskt håll.

– Det har länge varit en skillnad. Investerar man i en teater, orkester eller annan kulturinstitution så ger det arbete till konstnärer. Och precis som alla andra i samhället så har konstnärer och andra medarbetare rätt till löneuppräkningar, säger hon.

– Det är oerhört värdefullt och en viktig signal att den prioriteringen görs, att på bästa sätt försöka harmonisera skillnaden som finns. Då kan vi fortsätta göra berörande och angelägen scenkonst för medborgarna i länet. Det här ger hopp.

Vill se framförhållning

Samtidigt som Petra Weckström är glad över bidraget så önskar hon att politikerna ska bli bättre på att planera långsiktigt.

– Det här balanserar för i år. Men regionen ser samma ojämna uppräkning över tid, och visst det är fint om de kan skrapa fram 300 000 kronor varje år, men det vore bra om det kunde komma tidigare så vi inte en vecka före stora premiären får veta att vi inte behöver göra stora förändringar. Så ser jag fram emot ett fortsatt samtal om att faktiskt få de här beskeden tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer