Vildsvinens framfart förbryllar Länsstyrelsen: ”Ovanligt många”

Uppdaterad
Publicerad

Flera fotbollsplaner i Örebro län har under hösten förstörts av bökande vildsvin. Enligt länsstyrelsen har ovanligt många samtal kommit in från föreningar och privatpersoner.

– För den enskilde är det här ett stort problem. Det handlar om stora resurser för att återskapa fotbollsplaner och golbanor, säger Johanna Månsson Wikland, vilthandläggare på länsstyrelsen.

På Länstyrelsen i Örebro län kan man konstatera att vildsvinsstammen ökat – något som kan förklara de senaste veckornas förstörda fotbollsplaner.

– I år har vi fått ovanligt mycket samtal från trädgårdsägare, villaägare och folk som har hand om golfplaner och fotbollsplaner. Det har varit ett ovanligt hårt tryck på sådana marker, menar Johanna Månsson Wikland.

Kan bero på sommarens torka

Vad det här beror på vet inte Länsstyrelsen helt säkert även om man har sina teorier.

– Vildsvinsstammen är kanske större nu än vad den någonsin varit. Det kan ligga bakom ökningen av förstörda fotbiollsplaner. Sommarens torka kan också göra att de bökar runt mer i år, säger Månsson Wikland.

– Vildsvinen kan ha haft svårt att hitta tillräckligt med protein eftersom det var torrt i marken. Efter en periodvis mild och blöt höst finns kanske insikterna grundare i marken, vilket gör att vildsvinen bökar sig in i trädgården, men vi vet inte säkert.

Hur stort problem är det här?

– För den enskilde kan det vara ett stort problem. Och det handlar om stora resurser för att återskapa planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.